Гордана Силяновска- Давкова е българка или поне така самата се определя. Това написа във фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

Причина за поста му бе официалната клетва на Силяновска-Давкова, в която тя не използва при полагането на клетвата официалното наименование – Република Северна Македония, а положи клетва като президент на Македония.

"По време на клетвата си новоизбраният северномакедонски президент, Гордана Силяновска - Давкова, навсякъде където трябваше да каже: „Северна Македония“, казваше само „Македония“, пренебрегвайки всички международни договори и най-вече собствената си Конституция, която много ясно определя името на страната.

Тя се казва Северна Македония, а не Македония.

Това, което направи Гордана Силяновска – Давкова, естествено, предизвика реакциите на официалните институции и в Гърция, и в България.

Българският президент много ясно каза, цитирам дословно: „Република България не приема изявления и поведение, които противоречат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и на други международни договори, които РСМ е подписала“, край на цитата.

Това според мен е абсолютно правилната държавническа позиция.

От президентството на Северна Македония веднага отговориха следното: „Президентът на РСМ има право да използва името на Македония като акт на лично право и самоопределение и самоидентификация, зачитайки основните човешки права“, край на цитата.

Тоест, президентът на Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова се самоопределя като македонка и за нея няма никаква Северна Македония.

Супер. Тогава, по нейната логика, аз се самоопределям като българин, който смята, че македонците са българи и лично Гордана Силяновска- Давкова е българка", гласи постът на Трифонов.