Животът може да поднесе толкова изненади, че дори и един дребен факт да се окаже с исторически последствия. Историята се прави от хора, а всички те са подвластни на личните си преживявания и емоции. Един нов живот може да начертае нови пътища, да промени мисленето и действията на онези, от които зависи бъдещето. Това пише в коментар за „Епицентър“ журналистката Валерия Велева.

„В чест на победата Венета роди Виктория! Да е здрава и да побеждава! Браво, тате!“, написа вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук, след като чу радостната новина, че дъщеря му го е дарила и с внучка.

Възклицанието „Браво, тате!” не е случайно. Ако човек върне времето назад, ще се види, че по времето на ареста на Борисов (17-18 март т.г.), когато Кирил Петков и Бойко Рашков наредиха това да се случи пред децата му и те да видят как полицаите му слагат белезниците, той е знаел, че дъщеря му е била вече бременна. И страхът му е бил не за него, а да не би от стреса Венета да загуби бебето. Затова бе особено жлъчен спрямо поръчителите на ареста му.

„Това е решение, взето на една оргия, с много уиски, бяло вино, пици на кристали. И заря поръчали. С единствена задача да ме извлекат пред децата с белезници. Знаейки на 100%, че извършват незаконни действия”, казваше тогава лидерът на ГЕРБ.

И разказваше какво са преживели близките му „Беше толкова внезапно и изненадващо. Свариха ме на масата с децата. Претършуваха абсолютно всичко. Като започнаха от кухнята, ама всичко, дивани, чинии, тенджери. Там по двора. Всичко пред детето се случва. После там където спя, дрехи, чорапи, всичко долу. Белким да намерят нещо”.

Всичко е ставало пред очите на бременната вече Венета.

Същото се е случило и в дома на Севделина Арнаудова, когато малко след 20:00 часа в къщата им нахлува полиция. „Докато вечеряхме вкъщи, видяхме полицията. Излязох да питам какво става, казаха, че са полицаи, искали да направят обиск на къщата. Попипах имат ли документи – нямат. По неотложност било и по неотложност влязоха... при детето ми, докато вечеряме. То е на 8 години, започна да плаче и да бяга. Можеше акцията да я направят през деня, докато детето ми е на училище. Казаха ми, че им е наредено по този начин“, недоумяваше съпругът на Арнаудова за подчертаната показност арестът на майката да се случи пред очите на детето им.

По-късно по време на един от брифингите в централата на ГЕРБ Борисов намекна, че дъщерята на Севда му е изпратила силно емоционално писмо, което го е разтърсило.

„Бойко, знаеш ли дали мама е спала в клетка”, написала малката дъщеря на Севделина, която се представяла как майка ѝ е затворена в клетка, защото гледала същото по филмите. Затова и Борисов пред няколко дни посъветва Арнаудова да ги даде на съд „заради детето ѝ”.

Раждането на малката Виктория затваря тази тежка страница от живота на Борисов. „Браво, тате!” е неговата благодарност към Венета, че е устояла на всичко. Появата на новия живот е променила и позицията на Борисов, разказват негови близки. „Борисов е простил окончателно на онези, които поръчаха и извършиха незаконния му арест, в името на това децата му да растат в една спокойна държава”.

Не случайно в Широка лъка бившият премиер заяви: „Готов съм на всички отстъпки, готов съм на компромиси. Аз съм склонен на всичко, което ще донесе спокойствие на българите“.

Това означава, че шансовете за съставяне на кабинет се увеличават и партиите ще могат да намерят онази степен на съгласие, която да ги доведе до намиране на общите точки за правителство, макар и то да е с ограничен хоризонт, смята Валерия Велева.