Отново ще поставим дебата за задължителното поставяне на колани в автобусите. Това каза зам.- председателят на ДПС и председател на комисията по транспорт в Народното събрание Халил Летифов на брифинг след извънредна среща в Министерски съвет на институциите във връзка с трагичната катастрофа край Своге.

Летифов посочи, че дебатът за промени в Закона за движение по пътищата е бил отворен с голяма сила заради трагедията. „Отново се отвори дебатът за поставяне задължително на колани в автобусите – той вече е бил предмет на работа на Комисията по транспорт. Винаги сме се отнасяли изключително отговорно към тази тема. Ще поставим това в дебат, за да се намери добро решение. Това ще направим на първия блицконтрол след старта на заседанията на парламента“, обясни той.

БЛИЦ припомня, че вчера, малко след 17:00 часа, автобус, пътуващ за манастир "Седемте престола", с 34 души, излезе от път край Своге и падна от 20 метра височина. 13 души загинаха на място, а трима на път към болнични заведения. 18 души са ранени. Сред тях е и водачът на превозното средство. Той е контактен. Няколко души все още са в критично или много тежко състояние. Хората от автобуса са били предимно пенсионери от Световрачане, има и няколко души от Божурище. Сред жертвите на трагедията е и 13-годишно дете, пътувало заедно с баба си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!