Сложен ще е ребусът на властта след 27 октомври. 9 партии може да влязат в следващото НС, а кабинет ще може да се направи от колаборация между четири партньора. 

Такава неприятна прогноза направиха социологът от "Тренд" Димитър Ганев и политологът Любомир Стефанов.

"Няма как да изкараме социология за изборите. Ще направим такава, когато всички партии се регистрират в ЦИК. Тогава и „Тренд“ и другите агенции ще излезем с официална социология", обеща Ганев.

"Сега някои партии ще са много трудни за проследяване. ПП-ДБ или ГЕРБ няма да имат по-високи резултати от предишния вот. Ще се запази тенденцията с ниска избирателна активност и оттеглянето на избирателите", прогнозира той.

Думата взе политологът Любомир Стефанов

„При БСП проблемът е същият. Те ще вървят под чертата. БСП не е социалистическа партия, защото не можа да премине в 21 век.

Стана национално-популистка консервативна формация. Те са хем в ложата на социалдемокрацията, хем са в 21-и век. Това обединение спасява хората в него, за да им се обръща внимание. БСП обаче не припознава кауза, там няма идеи.

Гражданите не гласуват в следствие на сложни причини. Никоя партия няма да спечели на вота, без значение кой ще е първи.

Българите са сърдити на ПП-ДБ, защото не им обясняват защо правят сглобки и колаборации. Избирателите на ПП-ДБ искаха рационални обяснения. Те са разумни хора и разбират, че 1 и 1 не прави три“, каза Стефанов.

Шокиращи сметки за следващото НС

С тази все по-ниска избирателна активност, може да доведе до още по-голяма фрагментация в НС. С ниска активност, пада прагът за влизането в парламента. Има шанс да има между 6 и 9 партии в парламента. Ако са 9, ще е много трудно управлението“, заяви Димитър Ганев.

По думите му ребусът не се опростява, а става все по-сложен. „Може да има правителство само при коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ, плюс още не една, а две партии“, обясни социологът.

„Меч“ и „Величие“ имат електорален потенциал, който е около бариерата и може да влязат в следващия парламент“, обясни той и добави, че въпреки щетата на „Величие“ те все още имат шанс.

„До самия изборен ден няма да знаем точния брой формации, като те може да варират“, категоричен бе Ганев.

Какво да очакваме от ГЕРБ и Борисов?

„Борисов опитно изчаква. Той няколко пъти призова всяка партия да си решава проблемите и държавата да не се превръща в частен инструмент и бухалка“, заяви Любомир Стефанов.

По думите му обаче умората в гражданите е повсеместна. „Не произвеждаме нищо, а повече от същото. Това словоблудство от трибуната на НС не води до нищо“, коментира той.

„Борисов няма да подкрепи нито едно от двете ДПС-та. Той ще работи според волята на българските граждани. От години се измъква с този хитър отговор. Позицията му ще бъде ясна“, каза той.

„Борисов се държи политически. Той слага цели и казва как ще ги постигне. Не искам да му правя реклама, но само той говори така“, призна Стефанов.

Схемата за кабинет ала Франкенщайн 

Според Ганев дори и да се направи кабинет след изборите, политическата криза няма да бъде решена в дълбочина. Партиите в парламента може да направят кабинет, но той на каква основа ляга? На подкрепата на под 1 млн. души. Това е липса на легитимност.

От тези под 1 млн. души, поне половината, ще са недоволни от коалиционното управление, което ще се направи. Ще липсва легитимност на управление и кризата няма как да бъде разрешена сега, дори да имаме правителство с кратък хоризонт на управление“, обясни Ганев.

Разковничето според Стефанов е политиците да градят визия, а не да мятат камъни в градината на съседа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!