Предпазните мерки или СОТ-а го слагате у вас, за да не ви се случи нещо лошо. Военните разходи са част от охраната, не са част от социалните придобивки. Това го прави всяка държава, дом и кооперация. Това заяви в ефира на Нова тв бившият външен министър Соломон Паси.

"В НАТО работи т.нар. член 5, според който, ако една държава е нападната, е равносилно на това всички държави да са нападнати - тоест всички страни оказват защита", добави той.
 
"На срещата в Лондон стана ясно, че най-голямата заплаха за НАТО е руският президентът Путин. Той се равнява на терористична заплаха, затова беше казано, че към Русия НАТО трябва да се отнесе с масивна отбрана и диалог", заяви Паси.

Запитан за репликите на Путин и ответното действие на руската страна спрямо наш дипломат има ли връзка с това как е посочена Русия от НАТО, той отговори:

"Имам чувството, че нашите власти обичат руския стил, обичат България да бъде шпионирана от Москва. Това че Путин е изгонил един-двама български дипломати не е страшно. Той е благодарен, че България пуска руски самолети с руско оръжие да ходят в Сърбия, където в Ниш е най-голямата шпионска централа на Русия. Тя е на 30 км от София".

"Тодор Живков трябва да бъде обвиняван за много неща, но малцина го обвиняват за политиката на снишаване, която влезе в българското ДНК и това виждаме и днес с прелитането на руските самолети, ако щете и с този Турски поток, който е голям удар и сериозен проблем за България", каза още Паси.

"Ролята на НАТО е не да регулира отношенията между своите членове, а да направи така те да не воюват. Няма мащабна война между страни, членки на НАТО в последните 30 г. Също няма страна, членка на НАТО, нападната от друга държава. САЩ бяха нападнати от терористи, но не от друга държава", уточни той.

"Това, което НАТО определя за Китай, е че е предизвикателство. Не я нарича заплаха като Русия. Най-интересно е изграждането на мобилната мрежа 5G. Тук ролята на Huawei е от критична важност, защото Китай се превръща в смарт-противник, за разлика от Русия, която трови", каза още бившият външен министър.