Настоящата Конституция се изработваше, когато България бе член на Варшавския договор и нямаше идея дали ще тръгва към членство в НАТО и в ЕС. Това бе преди новата политическа ера.

Това заяви в ефира на Нова тв бившият външен министър и атлантик Соломон Паси.  

БНС не заседаваше дълго, за около година и половина приключихме цялата работа. Това, което в момента мисля, че трябва да бъде откроено, е че приемането на поправките в Конституцията, показва, че ние наистина имаме конституционно мнозинство в този парламент. Другото положително обстоятелство е, че това мнозинство управлява външната политика и отбраната на България. Смятам, че те са в много добри ръце“, смята Паси.

„Трудно ми е да кажа дали промените са значими, в момента, в който са приети. Това ще проличи от техните резултати. Най-важното в една демокрация е, не как изглежда законът, а как той се прилага. Трябва да се види дали новата Конституция ще гарантира това правоприлагане“, заяви той.

Според него, ако няма правоприлагане, няма смисъл от промяната на законите.

„Предложихме конкретни поправки, които да заковат Конституцията към новите реалности, защото ние вече сме член на НАТО и ЕС и това трябва да фигурира в нея“, смята той и призна, че това истински би го удовлетворило.

Паси коментира и казуса с двойното гражданство: 

"Има и нещо положително в това, че се разтваря ветрилото и има такава голяма приемственост, но аз все пак ще бъда адвокат на Дявола и си представете, че човекът има второ гражданство в Беларус, Русия, Китай, Северна Корея или Иран. Цялата тази ос на злото, която атакува света, защо ни е на нас да си я вкарваме в парламента и в българското правителство. Ако ще се пипа тази клауза, можеше да е просто за граждани на ЕС и НАТО, а не да се говори за всички страни“, каза той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук