На „Позитано“ се провежда „кърваво“ заседание, на което партийният елит решава съдбата на Валери Жаблянов след неговото противоречиво изказване за т.нар. Народен съд, съобщава БГНЕС. Причината за спешното заседание е поисканата от ГЕРБ оставка на Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание.
Припомняме, че именно Жаблянов е авторът на скандалната фраза, поместена в официална позиция на БСП, според която „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“. В тази връзка ПГ на ГЕРБ призова Валери Жаблянов да понесе политическа отговорност, като подаде оставка от поста зам.-председател на Народното събрание.

„Ако исканата оставка не бъде подадена в рамките на работния ден, още утре в 9.00 часа народните представители от ГЕРБ ще започнем събиране на подписи за официално искане на оставката му като зам.-председател на парламента“, се казва в декларацията на ГЕРБ, разпространена от депутата Тома Биков.

Според Жаблянов обаче ГЕРБ нямар причина и мотиви за оставката му.  "За какво да подам оставка? Личното ми мнение съм го споделял многократно на партийни форуми. Има най-различни мнения по тези въпроси в България", коментира той по-рано днес пред журналисти. 

На въпрос дали ако колегите му от БСП поискат да се оттегли или извини, той ще го направи, Жаблянов отговори, че това би било голяма изненада за него. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ