Четвъртите парламентарни избори за последните четири години в Испания завършиха без категоричен победител. Управляващите социалисти спечелиха най-голяма подкрепа места, но няма да получат мнозинство в парламента, предаде ДПА.

Според резултати от преброяването на бюлетините в над 99 процента от изборните секции Испанската социалистическа работническа партия печели 28 процента от гласовете и 120 места в Конгреса на депутатите, долната камара на парламента. Това е с три места по-малко от последните общи избори през април и далеч от необходимите 176 места за постигане на парламентарно мнозинство. 

Изпълняващият длъжността министър-председател на Испания и лидер на социалистите Педро Санчес обеща да сформира стабилно правителство. Той призова политическите си противници за подкрепа.

„Ще се обърна към всички политически партии, тъй като трябва да подходят великодушно и отговорност, за да успеем да разрешим политическата ситуация в Испания. Социалистическа партия също трябва да участва в това“, каза Санчес.

На второ място се нарежда консервативната Народна партия с близо 21 на сто и 88 места. Тя подобрява резултата си от историческото дъно, което удари през април, когато успя да вкара в долната камара само 66 депутати.

„Първо, за да бъдем наистина убедителни със Социалистическата партия -  искаме да видим какво предлага Педро Санчес и след това ще  поемем отговорност, тъй като Испания не може да продължи да бъде в застой“, добави лидерът Пабло Касадо. 

Крайнодясната партия „Вокс“ печели малко над 15 процента и 52 места, което е два пъти повече от досегашните й 24 депутати.

Големите губещи са крайнолявата „Подемос“ с около 10 процента и 26 места и либералната „Сиудаданос“ с почти 7.

Избирателната активност вчера е била 69,9 процента, малко по-ниска от тази през април, посочи министерството на вътрешните работи.