Ако Бюджетът на ДОО бъде одобрен, част от обезщетенията за майчинство може да бъдат изплатени със задна дата. Това заяви в ефира на Нова тв министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Увеличението на пенсиите пък ще стане факт от средата на годината. През тази година в хазната на ведомството са постъпили 235 млн. лв. повече, подчерта социалният министър.

Шалапатова коментира и темата за тайната осиновяването.

По думите ѝ тя трябва да отпадне, а мярката е закъсняла. Промените в законодателството в тази посока са на обсъждане в Народното събрание, като и ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ ги подкрепят. Амбицията на ведомството е до края на 2024 г. да бъдат закрити домовете за медико-социални грижи, където отглеждат деца на между 3 и 5 години, заяви Шалапатова.

Тя обясни и защо е наредила смяна на ръководителя на Агенция „Социално подпомагане”. По думите на ресорния министър целта е социалните работници да бъдат висококвалифицирани професионалисти. „Това не се наблюдаваше. Имаше огромно напрежение в системата”, каза Шалапатова като посочи, че новият ръководител се казва Надя Танева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук