Критиката на президента Румен Радев в неговите изявление е само към управляващите (не казваме за реверанс, ще видим към кого е), досега президентът се позиционира като критик на управлението. В някои има и основание, но някога тези позиции може да му изиграят лоша шега. Този негов критичен анализ на ситуацията ще е част от цялостното му управление. Изненадата идва, че понякога наистина се изказва като политически лидер, а не като президент. Това заяви в ефира на Канал 3 социологът от ТРЕНД Евелина Славкова, която посочи и социологически данни.
 
"Докато президентът вървеше нагоре (рейтингът му все още е от най-високите, след този на Мая Манолова), вече има лек спад в положителното отношение и увеличаване на отрицателното отношение към него", изтъкна Евелина Славкова.
 
"Този тип заигравки и вкарването на президентската институция, не на президента, в един непрекъснати критики и такъв тип изречения, които може би звучат като недовършени за зрителите ви, наблюдаваме, че допреди 2-3 месеца имаше и положително отношение и от електоратите на ГЕРБ и на ОП към президента. Но вече разривът ГЕРБ - БСП се отразява и на рейтинга на президента", анализира социологът.
 
Според нея поредното изказване на Румен Радев, този път по повод 10 ноември, се вписва в неговата линия на поведение към правителството. "Той зачеква важни теми за разговор, но често темите са с нападки срещу управляващите, което играе лоша роля за президента и институцията му", повтори Евелина Павлова.
 
По думите й "по-скоро трябва да гледаме позициите  на президента", а не да се хващаме за всяка дума. "През септември той каза "предсрочни избори не са необходими", даде за пример Евелина Славкова. "Това от една страна бе позициониране спрямо Корнелия Нинова. Има едни непрекъснати атаки, че не е президент на народа, а на БСП, и изпълнява някакви поръчки от Корнелия Нинова. Това бе негов опит през септември да се дистанцира от нея", подчерта социологът.
 
"Освен това той каза още нещо важно - няма алтернатива. Видно е, че това е линия на президента, която той ще следва, това ще бъде най-вероятно и новогодишното, и следващите му изказвания", прогнозира Евелина Славкова.