Наддаването за новия български еврокомисар вече започна. След като вчера се появи неофициална информация от чужди евродепутати, че Ивайло Калфин ще бъде предложен за поста, днес новината разбуни духовете в парламента, предаде bTV.
Въпреки слуховете Ивайло Калфин беше категоричен, че премиерът не е говорил с него, а въпросът вече е спешен, тъй като, ако се забавим, постовете ще бъдат разпределени. Опозицията не се съгласи с това.

Според Калфин обаче, след като Гюнтер Йотингер пое ресора „бюджет” на Кристалина Георгиева, важно е да не изпуснем варианта да вземем досегашния му ресор – цифрова икономика.

Бившият социален министър коментира и спряганата конкуренция в лицето на Росен Плевнелиев. „Познавам комисари, които са станали президенти, но нито един президент, станал комисар”, заяви Калфин.

Министри бяха категорични, че не знаят Калфин да е бил обсъждан в кабинета. Другите партии поискаха да има публично обсъждане на новата номинация.

Партиите не се разбраха и за крайния срок на официална номинация – краят на декември или краят на януари.

Припомняме, че преди време за поста бяха спрягани министърките в оставка Екатерина Захариева, и Лиляна Павлова, както и евродепутата от ГЕРБ Мария Габриел.