Авторитетното списание „Политико“ отправи критика към поведението на Румен Радев на Европейския съвет в Брюксел, пише Tribune.bg.

Тя е поместена в публикация на журналиста Якопо Баригаци как коронавирусът е заменил интерютата с монолози. 

В статията се отбелязва, че покрай COVID е спряла практиката лидерите да дават традиционни интервюта преди влизане на срещи на върха. 

„В пандемия това минаване е по-скоро платформа за водене на монолог по тяхна преценка“, пише Баригаци. Той подчертава, че журналистите се притесняват, че тази практика ще продължи и след пандемията, но пък понякога тя води до „неудобни моменти за някои правителствени лидери“ като Румен Радев например.

В понеделник, пише журналистът на „Политико“, новият за тези срещи български президент застана пред камерите и спря, като чакаше 15 секунди някой да му зададе въпрос. Когато обаче нищо не се случи, той полюбопитства: „Искате въпроси или интервю, или какво?“.

Отговорът на Радев дойде отзад някоя камера, където някой каза, че може просто да направи изявление относно очакванията си за срещата. Но Радев не беше дошъл с нищо подготвено.

И така, както европейските политици правят от поколения насам, той се придържа към европейските клишета - „Ситуацията е критична“, „Нуждаем се от солидарност“, „Това е много важна среща за всички страни членки“, отбелязва в коментар престижното издание.