В изпълнение на разпоредените от служебния министър-председател Димитър Главчев спешни мерки за справяне с безводието в страната, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се състоя среща между няколко от служебните министри.

На нея присъстваха министрите на регионалното развитие и благоустройство инж. Виолета Коритарова, на околната среда и водите Петър Димитров, на енергетиката Владимир Малинов и на икономиката и индустрията д-р Петко Николов.

В срещата, състояла се в сряда, участваха и ръководствата на Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор, "Българския ВиК холдинг" ЕАД, зам.-министри и експерти от министерствата, съобщават от МРРБ.

На срещата беше обсъдена ситуацията с наложените водни режими в населените места, като бе отчетено, че сред основните причини за недостига на питейна вода е сериозното засушаване и повишаването на температурите.

Според данните на Националния институт по метеорология и хидрология, 2024 г. е третата поред суха и гореща година, а месец юни е бил най-горещият от 1930 г. насам, като тази година периодът на засушаване е и най-дълъг, и продължава повече от три месеца. В резултат на това има спад на водните количества с 87% в Северна България в сравнение с миналата година.

Намаление на обемите се отчита и на останалите водоизточници, посочват още от МРРБ. Като друга причина за безводието бяха посочени загубите на питейна вода по старите водопроводни мрежи в определени населени места, както и загубите за напояване по амортизираните напоителни системи.

От министерството отбелязват, че за справяне с проблемите и за свеждане до минимум на негативите за населението, продължава работата в авариен режим на всички държавни структури в координация с местните власти.

За тази цел се създава работна група с експерти от всички ресорни министерства, която ще е и своеобразен координационен център, за да се постигне по-голяма ефективност на общите усилия на институциите.

Тази работна група ще набележи както краткосрочни, така и дългосрочни мерки като част от национална политика за решаване на проблема с водоснабдяването на населението и напояването на земеделските култури.

Работната група ще има за цел да предложи конкретни решения за подобряване на ефективността и контрола, осигуряването на резервни водоизточници и приоритизиране на стратегически язовири, които трябва да се построят или рехабилитират, за да се гарантират водните запаси на страната за справяне с климатичните промени в следващите години.

Ще бъдат анализирани и необходимите законови промени, тъй като водоснабдяването е стратегически сектор и част от националната сигурност. Ще се обсъди и изработването на цялостен хидромелиоративен анализ, който да покаже както вариантите за подобряване на водоснабдяването, така и нуждата от ремонт и строителство на нови изкуствени водоеми, посочва още от МРРБ след края на срещата.