Национално бюро за надзор на специалните разузнавателни средства решиха да има депутатите с приемането на първо четене на промени в Закона за СРС, предаде репортер на БЛИЦ.

Новият орган ще контролира  процеса на прилагане и унищожаване, а също така ще информира гражданите, ако срещу тях са били ползвани нерегламентирано такива средства. В състава му ще има трима души, които отговарят на изискванията на съдия от Върховния касационен съд, назначавани от парламента по предложение на премиера. Това означава, че министърът на правосъдието ще бъде част от тричленката.  Националното бюро ще изготвя доклад до Народното събрание всяка година.  В случай, че СРС са използвани спрямо някой  без да има разрешение от съда, бюрото ще трябва да уведоми засегнатия, който от своя страна ще има право да потърси обезщетение от държавата.
С изменетнията  в закона, срокът за унищожаване на информация, събрана от СРС, която не може да бъде ползвана като доказателство в съда, трябва да се унищожава до  десет дни от момента на прекратяването на използването на средствата. /БЛИЦ