Завърши Срещата на най-високо равнище на НАТО, която се проведе на 8-9 юли във Варшава, Република Полша, с участието на българската делегация, водена от президента на Република България Росен Плевнелиев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
В рамките на форума министърът на отбраната Николай Ненчев участва в заседанията на държавните и правителствени ръководители, както и в две отделни мероприятия на ниво министри на отбраната - работна вечеря на 8 юли във формат „28“ и заседание със страните-партньори от Инициативата за повишаване на оперативната съвместимост на 9 юли.

В хода на Срещата се взеха решения за продължаване на процеса на адаптация чрез модернизирането на колективната отбрана и възпиране. Приетите мерки целят засилването на предното присъствие на НАТО в Източна Европа, създаването на рамка за противодействие на предизвикателствата от Юг, подобряването на устойчивостта, както и усилването на киберотбраната.

 Във фокуса на Срещата във Варшава беше основната отговорност на Алианса за колективната отбрана на страните-членки, които са с общо население от почти един милиард души. Сред отчетените резултати за постигането на тази задача са значителното усилване на Силите за отговор на НАТО, изграждането на първите шест Щабни елемента за интегриране на силите на НАТО в Източна Европа, повишаването на броя на ученията, подобряването на борбата срещу тероризма, развитието на противоракетната отбрана на Алианса срещу заплахи извън евроатлантическия регион, способностите за съвместно многокомпонентно разузнаване и наблюдение и Системата за наземно наблюдение.

Друга основна тема на заседанията беше изграждането на стабилност в съседните на Севрноатлантическия пакт региони. Принос за постигането на тази цел имат участието на съюзниците в Глобалната коалиция срещу групировката „Ислямска държава“, дългосрочният ангажимент на НАТО към осигуряване на стабилността в Афганистан, сътрудничеството с партньорите и политиката на отворени врати на Алианса. Участие в заседанията по време на Срещата във Варшава като наблюдател взе и Черна гора, чието присъединяване към НАТО представлява още една стъпка към постигането на единна и свободна Европа.

Задълбочаването на сътрудничеството между Алианса и Европейския съюз също беше сред основните приоритети на форума. В бъдеще двете организации ще работят по-тясно помежду си за противодействието на хибридната война, кибератаките и нелегалната миграция, като двата съюза ще обединят усилията си и за подпомагането на страни-партньори при изграждане на отбранителен капацитет и просперитет.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА РЕЗУЛТАТА НА СРЕЩАТА НА НАТО ВЪВ ВАРШАВА!