Премиерът Сергей Станишев определи като политикански изявленията, че ни чака тежка енергийна криза. Той каза това в отговор на въпрос на журналисти в Благоевград, където бе на посещение.

От ДСБ  много неща се казват чисто политикански, както беше позицията им по отношение на бюджетния излишък, заяви премиерът. Спомняте си колко призиви имаше от страна на десни икономисти - "върнете парите на хората", "похарчете ги" и какво ли не, които са безотговорни, защото първа задача е държавата да гарантира спестяванията на хората и стабилността на финансовата система, което се прави систематично, каза Станишев.
Той допълни, че международната среда и конюнктурата изискват още по-внимателно наблюдение на тези процеси и ускоряване на много реформи, в това число в икономиката и в други сектори.
Що се отнася до въпроса, свързан с енергетиката, посочи Станишев, България е страна много сериозен производител и в някаква степен и износител на електроенергия. Имаме дългосрочни договори с Газпром, които са до 2030 година и които гарантират и доставките към България, и транзита в България, което е съществено перо на приходи за българската държава, посочи министър-председателят, цитиран от Дарик радио. /БЛИЦ