Министър-председателят Сергей Станишев отива днес при Негово Светейшество патриарх Максим в Софийската митрополия. Срещата е от 11.00 ч. Премиерът ще направи изявление след разговора.
БЛИЦ припомня, че събир на православните църкви в София на 11-12 март отправи към българското правителство искане да бъде обжалвано решението на съда по правата на човека в Страсбург. Основанието за това е, че съдът в Страсбург не е разполагал с всички необходими факти и аргументи, за да постанови решението си за отношенията между БПЦ и разколниците.
Представителите на православните църкви смятат, че съдът в Страсбург не е взел предвид факта, че след всеправославния събор през 1998-та година разкол в църквата ни фактически не съществува, има само една БПЦ и лицата, които са извън единството й, нямат никаква легитимност. Те имат само правото да се покаят. Затова е неоснователно да се твърди, че българската държава се е намесила в делата на църквата чрез Закона за вероизповеданията от 2002-ра година, според който също има само един синод.
Светият Синод ще положи всички усилия да съдейства за каноничното и законосъобразно решаване на породения проблем по повод на решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург от 22 януари тази година, каза патриарх Максим пред участниците в срещата на православните църкви. /БЛИЦ