Правителството е готово да обсъди всяко едно разумно искане. Не трябва обаче да се нарушават закона и реда, и правата на другите граждани, заяви по повод протестите на зърнопроизводителите премирът Сергей Станишев след лекцията си в СУ. Той припомни, че през т.г. на земеделските производители са изплатени субсидиите от ЕС в размер на 450-460 млн. лева, като най-облагодетелствани са именно зърнопроизводителите. Предстои и плащането на субсидията от ЕС за 2008.
Тези, които губят на избори, понякога използват всички извинения, за да обяснят своите политически загуби, каза премиерът в коментар за изборите в Бобошево и в Доктор Йосифово. Той подчерта, че е дал указания на министъра на вътрешните работи да вземе специални мерки за присъствие на МВР, за да не се допуска купуването на гласове там. Доколкото си спомням, може би трябва да се провери, но ГЕРБ е една от малкото партии, която мисля, че е и осъдена за купуване на гласове, каза Станишев. По думите на премиера, за изборите в с. Бобошево е получил уверението, че именно БСП е работила срещу купуването на гласове.
В отговор на проявения интерес към рисковете при доброволното пенсионно осигуряване във връзка с финансовата криза, той заяви, че българите трябва да са спокойни. Министър-председателят изрично подчерта, че всички поети ангажименти от страна на правителството са планирани в бюджета и ще се изпълняват и по отношение на най-ниските пенсии, и по отношение на енергийните помощи, и на коледната пенсия от 150 лв. Същото се отнася и за увеличението на пенсиите, предвидено за следващата година. 
Станишев припомни, че близо 1 млрд. лв. са акумулирани в т.нар. сребърен фонд, което, по думите му, ще гарантира именно стабилността на пенсионната система в по-дългосрочен план. Има разбира се колебания на борсите като голяма част от тези пенсионни вноски, които са за хората, родени след 1959 г., които ще получават своите пенсии от 2019 г., в момента губят като доходност, защото такива са колебанията на пазара – голяма част от тези средства са вложени във фондовете чрез борсовите инструменти. Той изрази увереност, че скоро нещата ще се стабилизират като припомни, че средната доходност от пенсионните фондове от 2002 г. е била малко над 7,5 % и има остатъчен запас, който да гарантира т.нар втори и трети пенсии за хората, които ще се пенсионират в един по-близък период. При запазване на ситуацията правителство ще обсъди възможността да могат да се влагат средствата от пенсионните фондове в инфраструктурни проекти в България. Това ще зависи от развитието на пазара, каза още той и разграничи две неща – няма никаква заплаха и риск за пенсиите, средносрочно ще търсим решение за евентуални проблеми, които биха могли да възникнат в една по-далечна перспектива за хора, които все още не са пенсионирани. /БЛИЦ