България е готова да използва експерти от страните членки на ЕС, за да изпълни всички мерки по "Правосъдие и вътрешни работи", залегнали като критики в доклада на ЕК. Това заяви премиерът Сергей Станишев преди началото на срещата в МС, посветена на неотложните мерки и действия на правителството, допълващи Плана за действие по показателите за напредък в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и с организираната престъпност.

Не винаги сме използвали ефективно експертния капацитет на ЕС, а това е сериозен ресурс за изпълнението на мерките, призна премиерът. Той добави, че страната ни има готовност за сътрудничество на место, за да се идентифицират проблемите и пътищата за тяхното решаване, отговарящи на най-високите еврпейски стандарти. У европейските партньори създаваме впечатление за затворена система, изолирана от информация, а ние нямаме какво да крием, каза още Станишев, посочвайки един от проблемите. Същевременно ще бъде създадена и работна група у нас с представители на всички ангажирани институции за реформи по правосъдие и вътрешни работи, които ще трябва да очертаят проблемите извън изработения вече план за действие. Премиерът припомни кризисните области, по които трябва да се вземат мерки, като промените в законодателството, прозрачност при обществените поръчки, конфликта на интереси, ускорено съдебно и досъдебно производство и действието на Комисията "Кушлев". Той напомни, че до края на мандата НС има само 44 работни дни, в които трябвало да се свърши максимален по обем работа. Няма много време, затова е необходима вътрешна дисциплина и координация на всички парламентарни комисии и отговорни институции, за да се постигне с общи усилия крайния резултат, категоричен беше Сергей Станишев. Той отбеляза, че реформите у нас трябва да вървят на много по-широк фронт. В последните месеци наблюдаваме сериозни удари на МВР, ДАНС и Прокуратурата. Тези усилия трябва да продължат. Най-опасно би било сега да се отпуснем след позитивния тон на ЕК в междинния доклад за България. Това обаче може да се обърне срещу нас, ако не продължим взаимната работа, предупреди премиерът. Той добави, че не трябва да се губи темпо и е нужно ускоряване на реформите и усилията. Според премиера следващия доклад на ЕК ще бъде след изборите у нас, но по думите му това не бива да ни успокоява, тъй като документът щял да бъде за България. Той отбеляза, че страната ни вече навлиза във втората фаза на интеграция в ЕС, през която всички механизми и директиви трябва да се прилагат ефективно. 
В срещата  участват вицепремиерът Меглена Плугчиева, министрите на вътрешните работи Михаил Миков, на правосъдието Миглена Тачева и по европейските въпроси Гергана Паси, главният прокурор Борис Велчев, председателите на парламентарните групи на БСП и НДСВ Ангел Найденов и Пламен Моллов и заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан, членът на ВСС Иван Димов, ръководителят на Инспектората към ВСС Анна Караиванова, председателят на ДАНС Петко Сертов и председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Стоян Кушлев.
Петя Шекерлетова, БЛИЦ