Правителството взе решение за обявяване на кризисно положение за София област заради ситуацията с боклука. Ще бъде създаден Национален кризисен щаб с председател Тодор Модев, областен управител на област София. Решението обяви премиерът Сергей Станишев на пресконференция в МС.
Кризисният щаб ще създаде работна група, която оперативно трябва да организира процеса на почистване в столицата. Друга работна група ще направи анализ на състоянието и ще предложи дълготрайно решение на въпроса с боклука в София, обясни премиерът.
Националният кризисен щаб ще мобилизира целия възможен ресурс като техника и хора за справяне с кризата. На въпрос дали ще се използва техниката на фирмата "Новера", с която общината развали концесията, премиерът подчерта, че щабът ще идентифицира абсолютно всичката налична техника, като изпълнителите, които нямат договор в момента с общината, ще получават обезщетения.
Премиерът Станишев мотивира решението си за обявяване на криза, с това че положението със събирането на боклука в някои райони е тежко. Докладите на МЗ, МРРБ и на МОСВ са показали, че ако не се стигне до качествена промяна с почистването, има истински рискове за здравето на хората и за състоянието на околната среда предвид и покачването на температурите, посочи министър-председателят. Той подчерта, че кабинетът действа превантивно, тъй като ресурсът, който използва Столична община, не е достатъчен за качественото почистване на столицата.
Бихме могли да стои и да наблюдаваме и само да обвиняваме, но хората не се интересуват, че Столична община има задължението София да не е зарината с боклук и да е най-мръсната столица в Европа, мотивира се още премиерът.
Правителството е взело решение да обяви депото в Суходол за обект от национално значение. Все още не е ясно колко ще струва кризата, разчети ще се правят от финансовото ведомство заедно с щаба. 

След изборите през 2005 година, когато София отново беше зарината с боклуци, това състояние се възпроизвежда циклично и носи заплахи за екологичната среда и за здравето на хората, обясни още премиерът. Той подчерта, че правителството нееднократно е подпомагало Столична община за решаването на проблема. Станишев даде за пример съдействието за използването на сметището в Суходол и сумите, които е отпускало правителството на редица общини, за да приемат балираните отпадъци на София.
Премиерът подчерта, че кризата се е изострила през месец март, когато Столична община прекратила концесията с “Новера”. Столична община сключи някакви договори с поредица от фирми и винаги е заявявала, че няма нужда от намеса на държавата. Очевидно не достига капацитет на фирмите, както човешки ресурс, така и техника, отбеляза Станишев.
Той беше категоричен, че при сегашното кризисно положение няма да се стига до подмяна на договори, а ще се използва целия капацитет на осемте фирми, с които общината има договори.
Станишев отбеляза, че правителството не се е намесило и не е обявило кризисно положение през 2006 г., когато положението с боклука в София беше много по-тежко, с аргумента, че това са две различни кризи. Тогава проблемите бяха със Суходол и къде да се извозва боклука, а сега кризата е със събирането и с извозването, със самата организация на този процес, обясни още премиерът.

Петя Шекерлетова, БЛИЦ