За ПЕС решението за обща стратегия за ваксинация на ЕС беше най-добрият подход. 

Но на фона на ентусиазма от преди едва няколко месеца за започващата ваксинационна кампания и надеждите за началото на края на пандемията, се сблъскахме с реалността на неспазени обещания за производство и доставка, наддаване за ваксини в световен мащаб и редица въпроси относно ефективността на определени продукти, написа в профила си във Фейсбук председателят на партията Сергей Станишев. 

Той добавя, че групата на социалистите и демократите в ЕП е отправила покана към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която даде обяснения за серията възникнали проблеми, съпътстващи ваксинацията в ЕС и обяви, че след доставените 18.5 млн. дози през януари, предстоят още 33 млн. през февруари и други 35 млн. през март.

"Позицията на лявото политическо семейство е, че ЕK спешно трябва да предприеме всички необходими действия, за да принуди фармацевтичните компании да спазват поетите ангажименти за производство и доставка на ваксини. Те са глобално публично благо и наддаване за тях е недопустимо, особено предвид инвестираните в тях на 2.7 млрд. евро от европейския бюджет.

Скоростта в момента е решаваща – за спасяването на човешки животи, за предотвратяването на нови вълни и нови здравни кризи, както и за реализирането на плановете за икономическо възстановяване и реформи в ЕС", подчертава той. 

"По отношение на реализацията обаче, някои страни изостават застрашително от темповете на ваксинация и заявената от ЕК амбиция за 70% ваксинирано население до лятото. Сред тях е и България, като дори заявената от настоящото правителство цел от 36% изглежда непостижима при сегашните темпове и наличната информация за договорени количества ваксини.

Това ще доведе до забавяне и на икономическото възстановяване в определени страни, което още повече ще задълбочи неравенствата в ЕС, а ние отново се очертава да бъдем на опашката", пише още Станишев.

"В същото време ЕС ще се изправи пред нови практически проблеми, които изискват единен европейски отговор – статутът на ваксинираните лица, особено по отношение на пътуване в рамките на ЕС, възможното възприемане на „добри“ и „лоши“ ваксини и конкуренцията за тях, както и значителният скептицизъм в някои страни.

В тази връзка предложих ЕК спешно да стартира общоевропейска информационна кампания за ваксинирането, която да се фокусира не само върху борбата с фалшивите новини и конспиративни теории, но и върху основателните притеснения, които голяма част от гражданите имат поради недостатъчната на този етап информация относно тяхната ефективност", посочва Станишев. 

"В България след хаоса в здравната система и мерките в подкрепа на бизнеса, след пълната безидейност по отношение на Плана за икономическо възстановяване, виждаме и несправянето на това правителство с цялостния процес по ваксинация.

Към този момент страната ни е последна в ЕС по брой направени тестове, първа по смъртност от потвърдените случаи на Ковид, а сега сме последни и по темпа на ваксинация. Причината – няма повече ваксини. Управляващите са поръчали едва една трета от дозите, които се полагат на България.

В същото време са договорили най-големи количества за доставка на продукта на Astra Zeneca, одобрен по-късно и от който ще бъдат произведени 60% по-малко дози от предвиденото. Така афишираните цели за 36% ваксинирани до лятото, далеч по-скромни от редица други страни, остават само добри пожелания.

Те са базирани на разчети за одобрени ваксини на всички 6 производители, с които ЕС сключи договори, както и на безпроблемни доставки през целия период – обстоятелство, което вече се промени.

Според правителството ваксинацията не е спринт, а маратон. Със сегашното темпо обаче, рискуваме в рамките на следващите месеци да изостанем с няколко обиколки от всички европейски държави, а дори и съседите ни на Балканите.

Даже изборът да е направен заради икономически и организационни причини – тя е десетократно по-евтина от останалите и предполага по-лесно съхранение – сметките на правителството не излизат. Спестените средства от ваксини ще бъдат платени в пъти повече от следващото правителство, а и от българските граждани", отбелязва лидерът на ПЕС. 

По думите му, отлагането на ваксинацията у нас, докато тя върви с много по-бързи темпове в редица европейски държави, обрича българската икономиката за месеци напред.

"Само след няколко месеца ще се окаже, че България е една от малкото страни, където бизнесите все още са затворени, хазната е натоварена с изплащането на компенсации, а туристическият сектор отново ще е на прага на фалита.

Ще продължим да се въртим в омагьосан кръг - без ваксинация на голяма част от населението ще влизаме от мерки в мерки, вместо да се концентрираме на икономическото възстановяване.

Следващото правителство у нас ще бъде изправено пред две основни предизвикателства – ниските нива на ваксинация и реализирането на Плана за възстановяване, който ще трябва да изправи икономиката на крака със значителни европейски средства.

Тепърва предстои да видим дали сред основните политически играчи ще преобладава повече апетит за власт, или воля за реформи. Това ще си проличи първо по предизборните платформи, а след това и по формирането на парламентарно мнозинство.

Безпринципните коалиции ще бъдат заявка за „усвояване“ на тези евросредства, вместо за реформи", посочва в заключение той.

 

За #ПЕС решението за обща стратегия за ваксинация на ЕС беше най-добрият подход. Но на фона на ентусиазма от преди едва...

Публикувахте от Sergei Stanishev в Вторник, 2 февруари 2021 г.