Урната с подписката срещу правителството е в двора на Министерски съвет, съобщи премиерът Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция БЛИЦ. Станишев покани журналистите да отворят така наречените заповеди за уволнение на кабинета в присъствието на нотариус и да видят явната фалшификация.

Премиерът припомни, че когато му е била връчвана подписката миналата седмица той е попитал опозиционните лидери какво да прави с урната. Тогава Петър Москов от ДСБ му е отговорил: "Каквото смятате за добре". Поради тази причина урната е била прибрана в двора на МС, каза още Станишев. Той определи поведението на опозицията като бутафорно и безкрайно разочароващо. Премиерът попита кой ще се извини на българските граждани за фалшифицираната подписка и какво да очакват хората от политици, които явно и съзнателно лъжат. Опозицията така ще организира и следващите избори, ще участва с купуване на гласове, предположи премиерът. Той попита още колко струва рекламната кампания на ГЕРБ, ДСБ и ОДС и дали неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е подписал подписката.

Относно обвиненията на ГЕРБ, че БСП е финансирала предизборната си кампания от 2005 година с дарения от фирми, които фигурират в доклада на ОЛАФ, Сергей Станишев заяви, че всички дарения от физически и юридически лица са публични и предадени на Сметната палата. Ако се докаже, че в партията са постъпили пари от незаконна дейност БСП ще преведе съответната сума за благотворителност.

Който очаква вадене на ножове и вътрешни схватки на предстоящия 47-ми конгрес на БСП, няма да го дочака, така премиерът Сергей Станишев коментира появилата се информация, че Румен Петков ще му иска оставката на предстоящия форум на партията. До сега аз не съм видял г-н Румен Петков да е казвал и да е заставал зад такива думи, каза още премиерът.

Станишев е информирал Изпълнителното бюро на БСП за предприетите от правителството мерки за справяне със световната финансова криза. Той отново повтори, че българската финансова система е стабилна и гражданите могат за бъдат спокойни за спестяванията си. БНБ наблюдава цялата банкова система и няма да допусне фалит или криза в сектора. /БЛИЦ