Няма разлика между отделните партии, има интереси. Има алчност, освирепяване, а алчността е гибелта и проклятието на демокрацията. Това каза драматургът и поет Стефан Цанев.

"България няма национален идеал", заяви той по Nova News.

Драматургът е на мнение, че партиите не искат да съставят коалиции, защото не искат да делят печалбата. Поетът смята, че България страда от липса на личности. Той е на мнение, че всички които са в НС са длъжни да участват в управлението. Най лесно е да бъдеш опозиция, смята той.

„Поетите са убивани по различен начин, но най-мъчителния е да се убива човек с мълчание“, каза Стефан Цанев. „Няма нищо по-щастливо от това стиховете ти да живеят“, сподели той. Един поет дори и да е мъртъв, ако стиховете му се четат, той е жив, допълни Цанев.

Той сподели, че е писал стихотворението „Носете си новите дрехи, момчета“ в най-тъжния момент в живота си, когато е извикан на „високо място“ и му е казано, че името му ще бъде зачеркнато от литературата. „Казаха ми, че 10 години няма да ме печатат и никой няма да си спомня кой е Стефан Цанев“, разказа поетът.

Той сподели и за опита си в политиката. „Тогава постъпих честно спрямо своите убеждения, исках да служа на един идеал, на една мечта. За съжаление бях жестоко разочарован, че красивата идея за демокрация и свобода се опорочи твърде рано“, разказа драматургът. Той уточни, че не участва в партии, защото членството в партията означава, че няма да бъдеш свободен и няма да можеш да казваш истината.

По негови думи народите винаги искат силната ръка пред красивата идея за демокрация. Водачът трябва да бъде идеалист, той има власт, слава, за какво му е богатство, това опорочава личността, допълни той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук