Бойна група на НАТО ще води учение на българска територия. Това обясни от Брюксел министърът на отбраната Стефан Янев, предаде Нова телевизия. Той подчерта, че става въпрос само за тренировки.

„С доста съюзници се комуникира, координира се и с НАТО. Тази бойна група ще координира своята дейност с НАТО, няма да е под техен контрол”, заяви Янев.

Кошмарът продължава: НАТО разполага US войски в България, милитаризираме Черно море

До юни месец ще има повече яснота по въпроса.

В бойната група ще участват между 700 до 1000 души, като повечето ще са българи, обясни още Янев. Около 70-80% ще са българи.

Същевременно от Министерството на отбраната разпространиха съобщение, че на Учебен полигон „Ново село“ продължава съвместната българо-американска подготовка “Joint Training”, която започна в началото на годината и ще приключи до 30 юни 2022 г.

Предстои поредното предислоциране на 100 до 150 американски военнослужещи от Германия с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси, както и с до 15 бойни машини на пехотата.
 
В съвместната подготовка  участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Съвместните учения и тренировки обикновено са краткосрочни и помагат да се гарантира нашата готовност и оперативна съвместимост като съюзници в НАТО.
 
Тази поредна ротация на американски военнослужещи в България е част от двустранното сътрудничество и обучение в областта на отбраната съгласно условията на сключеното през 2006 г.  между правителствата на България и САЩ Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. 

Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и  допринасят за  оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат и са значима част от процеса на постоянно адаптиране на Алианса към променената среда на сигурност и израз на приноса ни към колективната отбрана.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!