Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът се стреми да увеличи усилията си за укрепване на източния си фланг, като предупреди, че заплахата от Русия се е превърнала в "новата нормалност в Европа", съобщава БГНЕС.

В тази връзка Алиансът на НАТО обмисля разполагането на нови бойни групи в Румъния и България на Черно море, а Унгария и Словакия също са обсъждани.

"Днес министрите решиха да разработят варианти за по-нататъшно укрепване на възпирането и отбраната на НАТО, включително да обмислят създаването на нови бойни групи на НАТО в Централна и Югоизточна Европа", заяви Столтенберг след среща на министрите на отбраната на Алианса.

Байдън праща US войски в България пламне ли война между Русия и Украйна! Ето защо

"Министрите решиха да разгледат нови варианти, включително разполагането на нови бойни групи на изток и югоизток, по-специално в Румъния. Приветствам инициативата на Франция да оглави тази група", каза той.

Съединените щати заявиха, че временно разполагат около 4700 допълнителни войници в Полша, членка на ЕС и НАТО, в отговор на струпването на руски войски около Украйна.

Алиансът на НАТО обмисля разполагането на нови бойни групи в Румъния и България на Черно море, а Унгария и Словакия също са обсъждани. Франция е предложила да ръководи новото разполагане в Румъния.

Дипломати твърдят, че НАТО също така разглежда възможността за подсилване на вече разположените в Прибалтика и Полша бойни групи - понастоящем с обща численост около 5000 военнослужещи - които бяха разположени през 2017 г. в отговор на завземането на Крим от Русия.

Запитан за конфигурацията, размера и сроковете на бъдещите бойни групи, той заяви: "Все още не е взето окончателно решение, но Румъния обяви, че е готова да бъде домакин на бойна група на НАТО, Франция обяви, че е готова да я ръководи, ние приветствахме това и сега ще изчакаме препоръките на нашите военни щабове".

Операция "Тревожен куфар" започна в Украйна! Ето какво се случва ВИДЕО

По-рано източници от НАТО съобщиха, че конфигурацията и размерът на бойната група на НАТО в Румъния ще съответстват приблизително на подобни групи, разположени в балтийските държави и Полша. Това са многонационални батальонни бойни групи с численост до 1000 военнослужещи, всяка от които е под командването на отделна страна от НАТО, която изпраща най-големия контингент в групата.

Членовете на НАТО се ангажира и с по-нататъшен диалог с Русия в рамките на Съвета НАТО-Русия. "Многократно сме предлагали и продължаваме да предлагаме по-нататъшен диалог в рамките на Съвета НАТО-Русия и сме готови да участваме в него. Призоваваме Русия да отвърне и да избере дипломацията и деескалацията", се казва в изявление.

В документа, изпратен до Русия, се отбелязва, че НАТО призовава Русия към дипломация и "прекратяване на струпването на сили" около Украйна. "Сериозно сме обезпокоени от мащабното, непровокирано и неоправдано военно струпване на Русия в и около Украйна и Беларус.

Настойчиво призоваваме Русия да избере пътя на дипломацията и незабавно да прекрати струпването на войски и да ги изтегли от Украйна в съответствие с международните си ангажименти", се казва в документа.

НАТО възнамерява също така да води диалог с Русия по въпросите на евроатлантическата сигурност.

"НАТО и съюзниците продължават да водят диалог с Русия по въпросите на евроатлантическата сигурност, включително на най-високо равнище. Подкрепяме всички тези усилия, както и усилията в рамките на Нормандския формат за изпълнение на споразуменията от Минск. Изразихме готовност да участваме в подновения диалог за европейската сигурност, иницииран от полското председателство на ОССЕ", съобщава документът.

Путин след срещата с Шолц: Всички помним НАТО-вските бомбардировки в Белград, а сега...

Най-добрият начин за обсъждане на ракетните и нападателните оръжия с Русия са преките разговори, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференцията.

"НАТО е отбранителен съюз, който не заплашва Русия. Години и месеци наред говорим за готовността да седнем на масата за преговори, за да обсъдим опасенията на Русия, свързани със сигурността, и да разгледаме темата за контрола над въоръженията.

Ако те са загрижени за ракетите и нападателните оръжия, най-добрият начин да се справим с това е да седнем на масата и да обсъдим как да намалим броя на ракетите. Правили сме го и преди, с Русия могат да бъдат постигнати споразумения, не само в областта на контрола на въоръженията", каза той.