До момента отчитаме 100 дни на това правителство и всичко останало, което се е случило в последните няколко месеца. Общата картина, която аз виждам, е една непоследователност в действията на кабинета и тя рефлектира в това, че не се генерират решения, които да са в интерес на българските граждани. 

Това заяви в ефира на "На фокус" по Нова тв бившият премиер Стефан Янев по повод оттеглянето на кандидатурата на Андрей Гюров за шеф на БНБ. 

Бомба в битката за шеф на БНБ, единият от кандидатите се оттегли!

"Разумно погледнато една от страните трябваше да отстъпи. Това обаче аз не виждам механизмът, по който работи коалиционния съвет", подчерта той.

Янев уточни, че е бил последователен в действията и думите си. 

"Още в края на миналата година виждах знаците и опасността от война в Украйна. От тази гледна точка исках да съм полезен с действията си. Видя се обаче, че едни думи, извадени от контекста, са достатъчен повод да ми приемат оставката", уточни той. 

Петков съобщи на извънреден брифинг защо Гюров се отказа от горещия пост в БНБ ВИДЕО

Янев не пожела да оценява действията на Путин, защото нямал време да прави геополитически анализ. "Не съм се опитвал преди да правя оценка на него и действията му. Мотивацията ми беше да бъда в състояние да защитавам българския национален интерес", добави той.

"Позицията за войната е ясен - имаме жертва, имаме и агресор. Украйна е нападната от Руската федерация", уточни Янев и добави, че човек в политиката трябва да има ясна мисъл за мига, в който ще дойде време за дипломация. 

По думите му в момента България не е заплашена в чисто военен план, а икономически и социално. "Именно на тази база управляващите трябва да взимат решения", подчерта той. 

"Както Митрофанова, така и всеки друг посланик, няма право с изказвания и действия да създава впечатления, че се меси на вътрешната работа на дадена страна. Не мога да й дам оценка. Все пак в известна степен да, тя наруши това", подчерта Янев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!