Който се е опитал да прави тънки сметки и шашми с дати и с промени на изборни правила, обикновено страда след това. Това коментира политологът Стойчо Стойчев пред Нова тв. Той даде пример с 2009 година с мажоритарния вот, който бил предложен от БСП, а споцпартията пострадала от това.

"Факт е, че изборите трябва да се проведат в безопасна обстановка. Затова трябва да се извикат епидемиолози с модели за стабилна прогноза”, каза Стойчев, а повод за коментара му е консултациите при президента Румен Радев за датата за вота, като след това се заговори за избори в края на април или май, а не на 28 март.

Според него здравното министерство е в правото си да иска ясна дата, за да изготви протокол.

„На официално ниво, ако министерството се ангажира да каже определена дата, ще  започнат обвинения, че едва ли не изпълнителната власт е определила датата. Отговорността за това е лично на президента”, смята политологът. 

По думите му обаче ранната дата е близо до сезонните нагласи, когато обикновено има негативно отношение след празниците. Той изтъкна, че обикновено през февруари недоволството расте и тогава може да има гласуване за протестните партии. И напомни, че опозицията първо е искала ранни избори, сега - по-късна дата. Управляващите - обратното. Стойчев поясни, че има много кандидати за протестния вот и това според него ще го разсее.

Въпросът не е в датата на изборите, а в това какво и как трябва да се направи, за да отидат хората до урните, коментира на свой ред социологът Кольо Колев, според когото консултациите при президента Румен Радев били проформа.