Това е продължението на битката, започнала през лятото на миналата година. Съмненията, че главният прокурор е свързан с политическата класа, са на дневен ред. Това заяви политологът Слави Василев в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Според доц. Стойчо Стойчев става въпрос за политически натиск, защото срещу Гешев няма аргументи от правно естество: „Той не се харесва на групи и политически сили“.

Василев прогнозира ниски шансове за успех за отстраняването на главния прокурор, защото това е съшия състав на ВСС, който е избрал Гешев.

„Ако служебният кабинет можеше да освободи Гешев, то тогава Радев щеше да има пълна власт по вертикала и хоризонтала“, каза доц. Стойчев.

По думите на Стойчев в момента няма сблъсък на институции, а сблъсък между лица: „Ако тръгнем по логиката на това кой зад кого стои, ще кажем, че зад Гешев стои задкулисието, а зад Радев – Решетников“.

По темата с дадената от ИТН пресконференция вчера Василев заяви: „Ако този кабинет не получи подкрепа, вероятността за съставяне на правителство става малка. Едва ли някой ще подкрепи кабинет на БСП“.

„Ние живяхме с убеждението, че трите партии на промяна говорят по между си. Дори в „Капитал“ се появи такава статия. Накрая излезе, че такава синергия няма. От гледна точка на Трифонов предложението на кабинет е морален акт.

От друга гледна точка не можеш да поставиш останалите играчи пред свършен факт. Щеше да е по-елементарно за казуса, ако ги беше поканил на неформална среща.

Той направи добър ход с Николай Василев“, коментира Стойчев.

Според него излъчвайки познат политик се дава сигнал за предвидимост.

„Изпитан политик е по-добрият вариант за премиер отколкото напълно ново лице“, категоричен беше той. Той аргументира тезата си с това, че инвеститорите се плашат, когато популистки лидер дойде на власт.

Слави Василев прогнозира, че ще има диалог, защото вчерашния ход на Трифонов е бил в тази посока: „Без БСП първият мандат на Трифонов изгаря“.

„Новите лица имат по-голям кредит на доверие. Ние гледаме на политиците като на гащи за еднократна употреба. Трябва да знаем обаче, че нещата за многократна употреба са много по-устойчиви. 

Слави Трифонов е решил да комуникира като лидер на Ал Кайда. Пуска видеа във фейсбук само. За мен той е някаква амалгама като Доналд Тръмп и Фетулах Гюлен“, завърши Стойчев.