Необходими са по два танкера на месец, ако не получаваме природен газ от другаде. Нека не забравяме обаче и азерския газ, който получаваме. Това заяви Драгомир Стойнев от БСП в студиото на “Здравей, България” по Нова телевизия.

Според него има неяснота около формирането на крайната цена за газа: “Когато става въпрос за кораб, може да има много неизвестни. Може да има забавяне”.

“Много държави са резервирали конкретни количества. От Алжир например заявиха, че нямат свободен капацитет за други държави. В момента една Германия не може да се споразумее с Катар. Ако решим да правим сделка за 20 години, трябва да отменим Зелената сделка”, обясни той.

Стойнев каза, че не приема обвиненията на опозицията, че се действа извън рамките на ЕС.

“Ако през лятото бъде построена гръцката връзка, ние ще можем да внасяме газ и от Азербайджан. Заедно с руския и втечнения постигаме диверсификация”, каза депутатът от БСП.

Според него големият въпрос е защо не се изгражда “Бургас-Александруполис”: “Ако го бяхме направили, можехме да внасяме директно петрол в “Лукойл” освен руския”.

По думите му има забавяне на европейската политика за общи доставки на горива. Той определи като грешка отказът от доставка на руски газ.

Относно антикризисните мерки каза, че те все още са в процес на уточняване: “Ние от БСП искаме да се намали ДДС на основните храни. Това искане се подкрепя от ИТН. Искаме да има и необлагаем минимум. Това ще подпомогне всички работещи хора. Колегите от коалицията са против това по идеологически причини, защото го виждат като първа стъпка към отмяната на плоския данък”.

Стойнев подчерта, че българският бизнес е подпомаган с мащабни мерки, които не са типични за Европа.