По мое виждане повишение на максималния осигурителен доход би могло да се случи от 1 януари 2022 г. Това каза министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев пред журналисти в Народното събрание, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че не се предлага увеличение на максималния осигурителен доход, защото в края на годината ще доведе до повече административна тежест по отношение на настройването на всички счетоводни продукти.

По думите му новите предложения биха променили предложението на служебния кабинет по отношение на актуализацията на бюджета на ДОО за 2021 г.

"Ние сме предложили да се увеличи тежестта на година осигурителен стаж от 1.2 на 1.35, което ще доведе до 64 лв. нарастване на абсолютно всички пенсии или средно това е 12.5 % нарастване.

Минималната пенсия от 300 лв. да стане 340, където нарастването е с 13.3 %, социалната пенсия от 148.71 лв. съответно да стане 170 лв., където нарастването е 14.3 %. Всички пенсии, които са свързани със социалната пенсия, също ще бъдат увеличени с 14.3 %", каза още министърът.

По думите му около 2 млн. и 80 хил. пенсионери ще получат увеличение със средно от 12.5 %.

"Считаме, че е справедливо, че мотивира младите хора да се осигуряват на реалните доходи, които получават, което дава и предвидимост на пенсионноосигурителната система и гарантира устойчивостта ѝ", каза още министър Гълъб Донев.