Фалконът, с който премиерът Бойко Борисов е летял за срещата в Брюксел, е спукал гума при кацането, съобщи самият премиер пред медиите преди извънредното заседание на европейските лидери за поредното решение за Брекзит. "Какво е щяло да се случи...много са ни добри пилотите, това ни е спасило", похвали Борисов екипажа.
Припомняме, че на въпрос дали очаква още оставки у нас премиерът отговори: "Очаквам и от другите оставки. Те ни гледат сеира. Знакови фигури подават оставки при нас, накрая излизат с цялата си наглост и казват, че оставките не били нищо".

"Подайте и вие като нас оставки и след това ще говорим и по другите теми", призова той.

По отношение на обсъждането за срока за излизането на Великобритания от ЕС той заяви: "Аз съм "за“ да се удължи срокът за Брекзит, но трябва да имаме всички гаранции, иначе ще стане голям хаос".

"След като и британците, и ние не сме готови за Брекзит, най-добре е да се даде най-дълъг срок от година, година и половина и тогава да се работи", смята Борисов.

По думите на премиера нито една от двете страни не е привърженик на твърд Брекзит.

"В петък ще настане шок и ужас, ако срокът за Брекзит не се удължи. И виновни ще сме ние“, коментира премиерът.

"Британците всеки път идват с ново удължаване. Който каже: "дотук беше" поема целия риск, че това се е случило заради него", посочи той.

В отговор на въпрос какво значение за България би имало удължаването с година, година и половина на срока за Брекзит, Борисов уточни: "При всички случаи е по-добре отколкото в петък да затворят границата, има два дни".

"Съдейки от българската действителност, си задавам въпрос: "Това означава ли, че Великобритания трябва да проведе избори. След 26 май избраните вече ще са евродепутати. Има ли правни възможности и какво би станало, ако след това английските граждани, избрани за евродепутати, кажат, че искат да си останат евродепутати. Има ли сила да им каже: "Напуснете“, попита той.