"Случилото се с медицинските сестри е безпрецедентен акт на отчаяние", това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група.

"Не можем да мълчим за случилото се вчера в Здравна комисия. Случилото се през нощта и сутринта в Народното събрание. Медицински сестри се барикадираха в зала на парламента, напрежението ескалира и сутринта една стоя на прозореца на сградата. Това е безпрецедентен акт на отчаяние. Причините посочиха самите медицински сестри: "Правителството ни лъга една година. Слушаме само лъжи, лъжи и пак лъжи", коментира Нинова.

Тя обясни, че първата е била произнесе на 10 април 2019 г., когато е обещал, че ще даде 50 млн. лв. за заплати.

"Исканията на медицинските сестри са основателни и справедливи. Работят на по две смени, на по няколко места, за да може да издържат семействата. Получават мизерни заплати, работят в трудни и неприемливи условия и какво срещат", коментира още Нинова.

По думите й има алтернатива има и тя е болниците да станат лечебни заведения, а не търговски дружества.

"Опазването на здравето на българските граждани да не бъде търговия. Това е истинската алтернатива. и това е истинският проблем, че докато болниците са търговски дружества, ще бъде така", каза още Нинова.


"Декларацията на БСП затвърдждава впечатлението, че сме свидетели на организирана провокация с политическа цел", отвърна й пък председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Това тя направи в декларция от името на група на ГЕРБ.

"Декларацията, която чухме затвърждава моето впечатление, убеждението на ПГ на ГЕРБ, че сме свидетели на организирана провокация с политическа цел маскирана зад синдикални искания. Тази декларация е подготвена вероятно още вчера", подчерта още д-р Дариткова.

"Политическа провокация, замаскирана със синдикални искания. Те нахлуха по време на заседанието на Комисията. Нарушиха реда и след края на заседанието се барикадираха в далечния ъгъл на залата.

Поискаха да говорят само с журналисти. Затова колеги, не се подвеждайте от Нинова", призова Дариткова.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!