Няма нужда да се гърчат и унижават повече нашите политици – македонският премиер реши проблема, като заяви, че не приема френското предложение. Това каза Красимир Каракачанов, бивш военен министър. По думите му Ковачевски буквално е извадил нашите политици от това унизително положение, което те са демонстрирали с досегашното си поведение.

„Извади ги, защото той отказа да приеме френското предложение и по този начин ги лиши от последната фаза на самоунижението, което започна буквално от няколко дни.

Обаче, за мое най-голямо учудване и чисто човешка обида към усилията на Петков се присъедини и бившият премиер Борисов. И започна от онзи ден една жалка надпревара кой от двамата ще бъде по-голям слагач на брюкселските си и вашингтонски ментори. Това е унизителното.

Ако Петков за мен е никой, то Борисов беше човекът, с който заедно сме изработили тази позиция, с която отстоявахме българския национален интерес. Макар че той и тогава се гънеше, но явно натискът не е бил чак толкова силен спрямо него, защото цялата атака беше прехвърлена върху мен, като най-голямата пречка за компромиса. И го виждаме как вчера в една надпревара кой ще бъде по-коленопреклонен пред Брюксел и Вашингтон. Унизително, честно казано нямам думи“, обясни създалата се ситуация бившият вицепремиер, цитиран от „Фокус“.

Той не спести критики както към дипломатите от Вашингтон и чиновниците от Брюксел, така и към македонските политици, които „живеят с някакво мнение, че без тях няма да изгрее слънцето и Земята ще спре да се върти“.

„Оттук нататък да бъдат така добри и дипломатите от Вашингтон, и чиновниците от Брюксел да упражнят натиска този път не спрямо България, а спрямо Скопие, за да могат македонските политици да спрат да си мислят, че са центъра на света. Тези хора живеят с някакво мнение, че те са пъпа на света, че без тях няма да изгрее слънцето и Земята ще спре да се върти.

Като ги гледам как се държат, това са едни уникални нахалници, които не само не са наясно какво се случва, ами смятат, че могат ей така с тази си простотия и нахалство от времето на Титова Югославия да се налагат върху една държава, като България, която не само е по-голяма и по-мощна икономически и военно, но е и член на Европейския съюз за разлика от тях, които чукат на вратата на Европейския съюз“, подчерта Каракачанов.

„Ако Скопие смята, че може да влезе в Европа с антибългарската си идеология и с репресиите спрямо българите в Македония, просто трябва да им кажем: Уважаеми съседи, разговорите приключиха“, категоричен е Каракачанов.

Според него голямата причина за разпада на управляващите е поведението на Кирил Петков спрямо коалиционните си партньори и едни 3,9 милиарда, кой и как да ги употреби.

„Така че както винаги в българската политика има замесени или пари, или жени“, посочи той.

Попитан за изход от политическата криза бившият военен министър смята, че това правителство се е изчерпало тотално.

Дори да успеят да напазаруват още пет-шест депутати, това правителство ще падне бързо още при първото голямо изпитание, какъвто е бюджетът, който трябва да се приеме в края на годината. И другото нещо, което аз съм забелязал, това е разнобой между двете лица в „Продължаваме промяната“ (ПП) – Кирил Петков и Асен Василев. И ако първият си мисли, че се е оженил за поста министър – председател, то неговият най-близък човек явно не е на същото мнение кой да е новият премиер.

За това мисля, че е възможно да възникнат и вътрешни колизии – „Петковисти“ и „Василевисти“, по това кой да бъде министър – председателят“, посочи на финала почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов.