Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен проект, тя е обект със силно регионално и геополитическо значение.

Това каза президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция, "Авакс" и ръководството на проектната компания, възложител на строежа, "Ай Си Джи Би", предаде Novini.bg.

Този проект е от съществено значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между нашите две страни, а и за постигане на реална диверсификация на България и Югоизточна Европа, също така и за гарантиране на стабилното икономическо развитие на нашия регион и на европейската политика за сигурност и стабилност на доставките на природни ресурси, заяви Радев.

Затова приключването на този проект в условията на жестока икономическа криза и ограничени доставки е от особена важност за нашата страна, добави той.

Искам да ви поздравя за положените усилия и извършената до момента работа и да ви уверя, че българската страна е готова за пълно съдействие за пускане на проекта в редовна експлоатация възможно най-бързо, посочи държавният глава.

Също така се надявам, че останалите довършителни дейности и дейностите, касаещи безопасната експлоатация на обекта ще бъдат приключени при пълна мобилизация както от страна на строителя, така и от страна на българската държава в лицето на българското правителство, отбеляза Румен Радев.

Искам да ви уверя, че от началото на проекта осъзнаваме колко важен е той за всички аспекти, които споменахте, каза представител на "Авакс". Опитваме се да дадем най-доброто от възможностите си, за да го приключим успешно.

Ще направим всичко по силите ни този проект да бъде приключен и да влезе успешно в експлоатация. Направили сме си разчет във времето как да се случат нещата по възможно най-експедитивен начин.

Ще се постараем в рамките на август всичко да бъде изпълнено от наша страна. Смятам, че с това, което сме извършили досега, сме си заслужили доверие, но ако възникват въпроси, сме готови да дадем разяснения, добави той.

Както казва една гръцка поговорка – погълнахме животното, остана само опашката, заяви представителят на "Авакс".

Искам да ви поздравя за модерните технологии, вградениу в този проект. Остава още малко усилия те да заработят по най-добрия начин и да бъдат приети в съответствие с националното и с европейското законодателство, посочи Румен Радев.

Имахме затруднения да се ориентираме в техническите изисквания за пускане на обекта в експлоатация. Благодарения на нашия възложител обаче те ни бяха разяснени и сега сме наясно и сме в състояние да се справим. Имаме и двегодишен период на гаранционна поддръжка, така че ще бъдем тук за допълнителни уточнения, увери представителят на "Авакс".

В срещата участват служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук