Скандалът в парламента, предизвикан заради МВР шефа, ескалира. Но именно заради това се случи нещо неочаквано - мнозинството от депутати се обедини.

Вълна от възмущение сред народните представители предизвика отказа на служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков да се яви в парламента на изслушване относно купуването на гласове.

Както БЛИЦ съобщи, изслушването трябваше да се проведе по искане на Петър Петров от „Възраждане“, но 10 минути преди началото на заседанието от МВР са изпратили писмо, че Илков има „неотложни“ ангажименти.

Самият Петров заяви от парламентарната трибуна, че силно се съмнява в неотложността на ангажимента на министъра. Той посочи, че преди дни Илков отново е отказал с подобни мотиви, а двамата с Петров се оказали на едно и също тържествено събитие“.

„Добре си прекарахме“, пошегува се той.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ предложи изслушването на Илков да се насрочи за четвъртък.

Преди това и Хамид Хамид от ПГ на ДПС изрази възмущението си от липсата на министъра.

По-късно Рая Назарян съобщи, че министърът на вътрешните работи е информирал, че може да присъства утре в пленарната зала за двете изслушвания.

Потърсиха му сметка

От БСП също се възмутиха от постъпката на служебния министър и припомниха, че преди 5 дни той отново не се е явил за изслушване по темата. От там настояха, ако той бъде изслушан в четвъртък, да му се поиска обяснение и кои са тези толкова „неотложни“ въпроси, които са по-важни от явяването пред парламента.

Лидерът на „Възраждане“ пък директно се закани:

„Ако министърът на вътрешните работи избяга и се скрие утре, цялата група на „Възраждане“ ще отиде в неговия кабинет. Това го заявявам ясно и категорично. Той трябва да разбере, че е министър на България, а не на някаква малка олигархична групичка“.

Именно тук се случи нещо доста интересно - мнозинството от депутати се обедини. С 95 гласа „за“ народните представители решиха изслушването на министъра да е първа точка на заседанието в четвъртък.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!