Оставката на кабинета "Борисов 2" нажежи страстите не само в България. Редица световни медии също бяха вперили поглед към случващото се у нас. Напускането на политическата сцена от страна на премиера бе отразено в Reuters и ТАСС.
Българският парламент е одобрил оставката на десноцентристкото правителство на министър-председателя Бойко Борисов, което ще доведе до месеци на политическа несигурност и до предсрочни избори в началото на 2017 г. Това пише Reuters в своя анализ на случващото се у нас.

"Борисов обвърза съдбата на своето правителство с резултатите от президентските избори в страната през ноември и подаде оставка, след като приятелски настроения към Москва политически новак Румен Радев победи на изборите, подкрепен от стоящите в опозиция социалисти", пише още агенцията и продължава с думите на премиера пред парламента: "Резултатите от президентските избори в неделя изясниха това, че обществото иска промяна. Гласуването изисква промяна в политическата ситуация".

"Парламентът на България е гласувал оставката на правителството на министър-председателя Бойко Борисов. За решението са гласували 218 депутати, а двама са се въздържали", пише пък ТАСС.

"Дебатите по повод оставката продължиха два часа в парламента. Президентът на България Росен Плевнелиев възнамерява още от четвъртък да проведе консултации с ръководството на представените в парламента партии относно изхода от политическата криза .Той също така възнамерява да съгласува състава на служебното правителство с новоизбрания президент Румен Радев", пише агенцията.