„Корнелия Нинова не може да бъде изключена от Национален съвет, защото тя е избрана на пряк избор от 57 000 социалисти“.

Това заяви пред БНТ тази сутрин народния представител от „БСП за България“ Георги Свиленски. По думите му редът е ясен и категоричен - Корнелия Нинова е подала оставка, тя се констатира от конгрес, пряк избор и нов председател.

„Нинова беше внесла предложение това да стане, но то беше отхвърлено. Заради страх – страх от прекия избор на всички социалисти, страх от Националния съвет – вчера беше 3 опит да бъде свикан“, посочи социалистът.

„Решението за изключването е невалидно – то беше взето без кворум, с гласовете на 72 души, на 3 пъти искането ни за проверка на кворума беше отхвърлено от Кристиан Вигенин. Но това е по-малкият проблем. Големият е въпросът за съдбата на БСП“, каза Георги Свиленски и добави:

„Не мога да приема Атанас Зафиров да е моралният съдник за работата ми 35 години и самонастанили се хора да дават оценка за работата ми. Няма мотиви – моето участие днес се води за саботаж само в техните глави. Защото аз няма да кажа и една дума срещу партията, срещу социалистите“.

За случилото се в неделя: „За първи път видях полиция на вратите на „Позитано“. Която да не пуска социалистите да влязат в партийния си дом“, подчерта социалистът.

„Всичко започна, когато партията беше превзета отвътре, когато вратите на „Позитано“ се отвориха отвътре, когато започна да се променя курса на партията, принципите и политиките на БСП“, каза Свиленски в отговор на въпроса на водещата как се е стигнало дотук.

За лявото обединение: „Коалиционно споразумение – няма, до вчера не видяхме нищо. Зафиров не знае кои са му коалиционните партньори. Говорят за обединение с хора, които на 10 избора са работили срещу БСП, срещу социалистите и политиките ни. Не можеш да направиш такова обединение в нито една община“, категоричен бе социалистът.

За отношението към Радев: „Има ли съмнение, че то създаде 2 партии? Ние не сме във война с президента Радев. Но това, че той създаде 2 партии е факт. Ние сме критични към негови действия и политики принципно. Не може договорът с „Боташ“ да е национално предателство, когато си до Нинова и национална гордост – когато си председател на парламентарната група“, посочи Свиленски, визирайки Борислав Гуцанов.

„Няма да ни видите да се редим на опашка, за да се регистрираме на предстоящите избори. Има време. Ще има лява коалиция, патриотична коалиция, с хора предложени от членовете на партиите. БСП ще се яви на изборите“, заяви Георги Свиленски и в ефир показа удостоверение от съда за актуалното състояние на БСП:

„В него пише – Корнелия Петрова Нинова. Издадено на базата на чл. 130 от Изборния кодекс. Документ, необходим пред ЦИК и за коалиционното споразумение. Преговорите трябва да води Нинова, тъй като Зафиров не е свършил нищо. До вчера, както казах - ние не видяхме коалиционно споразумение. Не чухме името на коалицията“, каза депутатът от БСП. Той бе категоричен:

„Зафиров, Вигенин и Гуцанов са превратаджии. Временно изпълняващият функциите председател Атанас Зафиров не може нито да регистрира партията в ЦИК, нито да провежда разговори за коалиция за изборите“.

„Социалисти от вчера напускат. Призовавам ги да не го правят, д останат и работят за партията. Не бива заради 3-ма души самозабравили се и самонастанили се, да напускат. Предстои ни работа. БСП ще се явява на избори“, категоричен бе Георги Свиленски.