Ние сме за втора атомна електроцентрала. Това, което трябва да се случи, е да се развиват ядрените мощности на България. Това заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски в ефира на bTV. 

"Ние ще инициираме анализ, няма да го чакаме. Защото ако чакаме, вероятно ще си говорим по тази тема отново догодина", уточни той.

Той коментира и предложението за смяна на статут на болниците.

"Нямаме различия в рамките на коалиционното споразумение. Трябва да се преразгледа статутът им като търговски дружества, съответно да бъде променен. Недостатъкът на тази здравна система трябваше да го изпитаме на гърба си всички българи и да разберем, че тя така не може да функционира. Трябва да бъдат променени много закони и много регламенти. Става дума за законодателни инициативи", добави Свиленски.

"Да се промени статутът и здравеопазването лекува, а не прави търговия, на лекарите и медсестрите да им се гарантира добро заплащане, което да ги задържи тук - това са едни от стъпките. Втората стъпка е грижата за медицинския персонал, специализантите и лекарите. Това ще допринесе за качеството на здравното обслужване", каза той.

"Новият председател на комисията за водно и енергийно регулиране каза, че няма да имаме покачване. Нека видим какво ще кажат от КЕВР. Това, което се очакваше на 1 януари  - мораториумът изигра положителна роля, въпреки че някои го определиха като глупост.

Заплашваха ни, че след това рязко пак ще се повиши цената. Не, няма да се повиши и това го чуваме отново от специалистите. Надяваме се скоро мораториумът да се отмени", уточни Свиленски.

По темата с различията в коалицията и строежа на АЕЦ „Белене“ Свиленски каза, че изявлението на премиера, че няма да се строи АЕЦ „Белене“, е негово лично мнение: „Проектът АЕЦ „Белене“ е на дневен ред. За всички е ясно, че ядрената енергетика е най-екологичната и най-евтината“. Левицата продължава да настоява за строежа на нова АЕЦ: „Трябва да се развиват атомните мощности на страната“.

По думите му в коалиционното споразумение ясно е разписано бъдещето на ядрените мощности.

„Там пише, че след анализ на площадките ще се реши какви ще бъдат ядрените мощности. Такъв анализ до момента не е направен, не са отхвърлени площадките на АЕЦ „Белене“. Проектът е на дневен ред и предстои да бъде прегледан и анализиран. За всички е ясно, че ядрената енергетика е най-екологичната и най-евтината“, обясни депутатът.
 
Свиленски добави, че се надява казусът със строителството на АЕЦ „Белене“ да се реши до края на управлението на коалицията.

Той коментира и бюджета, предложен от правителството. Това е най социалният бюджет. Ние влязохме в управлението, за да е той гарант на България и интересът да е повишаване на доходите. Проблемите тук са доходи, бедност и въпросните кризи, които трябва да решаваме", каза още той.

И добави: "Възраждане" и ДПС предлагат нови харчове. Няма как хем да казва, че бюджетът е разточителен, а да предлагаш нови харчове. Той е социален и е бюджет на растежа".