Напълно очаквано, без нито ден отлагане, върхушката на олигархично зависимия Съюз на съдиите в България изпълни поръчението на кукловодите си и прати писмо до президента Румен Радев. За пореден път олигархията се опитва да шантажира президентската институция по темата „правосъдие” и „върховенство на закона”. Този път от ССБ искат президентско вето на последните поправки в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Друга група от НПО-та, отново по разпореждане на олигархичното задкулисие, опитва да шантажира „Дондуков” 2 и с искане за налагането на „вето” на промените в законодателството, с което парламентарното мнозинство се опитва да ограничи негативните последици върху развитието на българската икономика от рекетьорските набези на „Зеления Октопод” – група от НПО-та и партии от кръга „Капитал”.

Няма никакво съмнение, че мотивите на ССБ изобщо не са тези, под които номиналният председател на „грантово” зависимата организация Атанас Атанасов е поставил своя подпис. От ССБ не желаят да признаят, че изпитват силен стрес от изискването, с което новата законодателна разпоредба задължава всички съдии, прокурори и следователи да декларират членството в професионални и съсловни организации, но съща така и в тайни общества. Повече от година и половина, върхушката на ССБ в лицето на свързаните с олигархичния кръг съдии – Мирослава Тодорова, Весислава Иванова, Атанас Атанасов, Нели Куцкова, Калин Калпакчиев, както и председателите на ВКС и СГС Лозан Панов и Калоян Топалов, настояват членството на магистрати в различни организации да остава тайна за обществото. Освен това, декларирането на членството в съсловна организация, какъвто се явява и компрометирания съдийски съюз, ще направи прозрачно и каква точно е бройката на неговите редовни членове. От ССБ упорито твърдят, че имат над 900 члена, при положение, че у нас има над 2300 съдии. Кукловодите на ССБ и самите съдии-марионетки на олигархията са изключително обезпокоени от възможността бройката на декларирали членство да падне на около 10%, т.е. далеч под нивото за представителност, с която в момента от организацията парадират.

Забележително е, как от ССБ, а още повече и от свързаните с тях „медии”-бухалки, собственост на подсъдими и обвиняеми олигарси, пропускат една подробност – иска се налагане на вето и заради очевидните страхове на магистрати в черни тоги, че с приетите поправки на съдебния закон, ще бъде пресечена скритите собственост и участия, на магистрати в черни тоги, в търговски дружества, както и от позициите им в съдебната власт да се облагодетелстват техни близки и роднини.

Що се отнася до призива на ССБ за налагането на вето на поправките в НПК, с които делата за корупция по високите етажи на властта се местят от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд, то той със сигурност ще срещне не просто пренебрежението на държавния глава, но и широко обществено недоволство. Очевидно върхушката на ССБ върви по стъпките на клетите политически проксита на олигархията от Нова Република и „Да(Й), България”, които доскоро изненадваха всички с шизофренното си поведение на управляваща опозиция. Да, поведението на ССБ е шизофренно, защото ако същите тези съдии, които днес изнудват държавния глава, бяха работили в посока налагане на „върховенството на закона” и служеха на интересите на обществото, а не на кукловодите си, то и тази специална подсъдност изобщо нямаше да е на дневен ред. Нещо повече, кукловодите на ССБ, само допреди няколко месеца толкова много настояваха за специализирано правосъдие и специализирана прокуратура, а сега са първите противници на конкретните мерки по ускоряване съдебния процес, но не защото извънредни действия срещу корупцията не са необходими, а защото няма да имат влияние върху съдиите, които ще съдят министри, депутати, кметове и други висши представители на властта. 

Проблемът на олигархичните съдии и техните кукловоди, обаче, наистина е изключително сериозен. Защото, освен, че нямат никаква обществена подкрепа, а разчитат на задкулисен натиск и „хибридна пропаганда”, то стопанин на „Дондуков” 2 е генерал, който ясно и категорично отхвърли всичките им досегашни опити за изнудване и шантаж. И няма как да е друго, Румен Радев, а и управляващото мнозинство в лицето на премиера Бойко Борисов и коалицията ГЕРБ-Обединени патриоти, са напълно наясно с мерките, които следва да се предприемат по налагане на така дълго отлаганото през Прехода възмездие за криминалната приватизация, както и за спекулативно и престъпно натрупаните материални и финансови активи от шепа олигарси. И когато тези мерки, а именно поправките в ЗСВ и НПК, започнат да дават резултат с произнасянето на ефективни присъди и пращането в затвора на олигарси и корумпирани властимащи, тогава никой няма да се сети за съществуването на „грантово” зависимия хибриден Съюз на съдиите в България, а върхушката му ще се е разпаднала – кой ще се пробва като адвокат, а пък други, може и да разберат – какво е да си в ролята и на подсъдим.