БТР-ите за Украйна се очаква да пристигнат там до няколко дни. Това заяви военният министър Тодор Тагарев пред БНТ.

"Бронетранспортьорите са на МВР. Самият транспорт се извършва в голямата му част по жп линия, а ние не разполагаме с такива възможности. Едва декември имахме решение, което да ни даде възможност да стартираме този процес. Става въпрос за голям брой машини. Армията три седмици събираше тези машини от цялата страна, за да ги изпрати. До няколко дни се надяваме, че ще стигнат", заяви Тагарев.

Тагарев коментира критиките на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, че редица решения за военна помощ за Украйна не са се случили, въпреки че са били гласувани в Народното събрание през миналата година.

"Аз съм сигурен, че г-н Борисов има достъп до цялата информация за помощта, която оказваме на Украйна, но може би не е имал време да се запознае с нея. Ние стриктно изпълняваме решенията на Народното събрание и действаме в рамките на закона. До толкова, до колкото е възможно тези решения да се вземат бързо. Има доста особености на процесите. Вчера МС взе решение от изключителна важност и разчитаме, че парламентът ще го одобри, за да можем да продължим да оказваме жизненоважна помощ на Украйна", посочи министърът на отбраната.

Тагарев коментира и изказването си точно преди две години в студиото на "По света и у нас" на втория час след обявяването на войната.

"Апетитът на Путин няма да бъде заситен, минималната цел, която той в момента преследва е да вземе южната част на Украйна, така че да осигури сухопътна връзка с Крим. По -вероятно е целта му е да вземе изцяло Източна Украйна, но и много вероятно цяла Украйна. И дори да успее , той няма да спре там, той не признава още 10 независими страни, които са били част от СССР, той не признава присъствието на НАТО от страните в Източна Европа, ако не бъде спрян, той сам няма да спре!"

Министърът заяви, че мнението му не се е променило.

"Политиката на Путин не се е променила. Няма военно решение на проблема до този момент. Нито той успява да постигне целите си, нито Украйна до момента успява да освободи своята територия. Войната продължава и по всичко личи, че президентът Путин няма други намерения."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук