През настоящата година, във връзка с усложнената международна обстановка, с бившето военно летище в Добрич не се предвиждат разпоредителни действия, за да може при необходимост да бъде използвано за цели, свързани с отбраната и сигурността на страната.

Това пише министърът на отбраната Тодор Тагарев в отговор на въпрос на депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев, пише Епицентър бг.

Депутатът пита какви са стратегическите намерения на Министерството на отбраната (МО) по отношение на летището, предвиждат ли се определени разпоредителни сделки с имота на този етап и какво е виждането на ведомството по отношение на бъдещото реализиране на обекта.

Бившето военно летище в Добрич е прието в управление на МО през 2002 г. като освободена инфраструктура с отпаднала необходимост за Българската армия. Състои се от няколко поземлени имота, информира Тагарев.

Заради причините, посочени от Тагарев, имотите, съставляващи летището, не са включени в план-графика на имоти, с отпаднала необходимост за МО, предвидени за осъществяване на разпоредителни действия за 2023 г.

Според министъра на отбраната динамиката на процесите в световен мащаб показва, че политиката в областта на военната и освободената инфраструктура изисква стратегически подход, поради което и визията за летището ще се определи съобразно необходимостта от провеждането на различни политики, от ангажираността на България с проблемите на международната сигурност и стабилност и с усилията на НАТО в тази насока.

През годините Община Добрич и Министерството на отбраната са водили разговори летището да бъде предоставено на града, за да бъде изграден интермодален терминал.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук