„Това, което знаем, следейки събитията, е начинът, по който действа КГБ. Има много опоненти на Кремъл, които падат от високи етажи, пият неподходящ чай, биват убивани от бандити.

Случаят с авиационна катастрофа не е уникален случай“. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод смъртта на шефа на частната армия „Вагенер“ Евгений Пригожин. БЛИЦ припомня, че според информацията той е бил на борда на разбил се самолет.

„Вероятно е имал поставен взрив на борда на самолета на Евгений Пригожин“, подчерта министърът в сутрешния блок на bTV.

„Една част от „Вагнер“ бяха прелети в армията, но друга част действа в Африка. Отслабена е групировката. Малко вероятно е това да повлияе на войната в Украйна.

Една част са в редовната армия, една част в Африка, а друга – в Беларус. Малко вероятно е тази част в Беларус да се опита да направят нещо подобно на 24 юни (походът към Москва – бел. ред.)“, допълни Тагарев.

„Пригожин нито е демократ, нито има други виждания – той е последовател на руската имперска политика“, обясни той.

Военната помощ за Украйна

„Ние регулярно получаваме искания какво е потребно на силите на Украйна. Основен фокус стана ПВО системите.

Аз лично видях разрушенията около Одеса, пристанищата на река Дунав. Кремъл унищожава гражданска инфраструктура.

Украйна се опитва да даде по-добра картина за реалните проблеми, които създава войната и да покаже какво означават руските действия“, каза Тагарев.

„Имахме посещение на украински специалисти, които се запознаха със състоянието на бронетранспортьорите, като казаха, че проявяват интерес. Това, което може да стане, е да бъдат ремонтирани и дооборудвани, но това ще го правят в Украйна. Те имат добри възможности“, обясни министърът.

Дронове взривиха 100 български БТР-а в Украйна, истината се оказа шокираща

„Новият транш военна помощ все още не е изпратено в пълния си обем“, уточни той.

„Българската отбранителна индустрия произвежда огромно количество боеприпаси, които са нужни на Украйна. Допускаме директна продажба. Изнасяме основно боеприпаси. Нашата индустрия е специализирала в производството на боеприпаси и малки леки въоръжения“, коментира Тагарев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук