С Министерски съвет проведохме конферентна връзка с браншови организации, земеделски производители, млекопреработватели, животновъди, по отношение приетото постановление на МС за регионални къси доставки в търговските вериги.

Това каза по време на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

В него участват и представители на търговските вериги.

Тя отбеляза, че част от операторите от 1-2 години работят последователно на този принцип, „а настоящата криза ни принуждава да се вземат спешни мерки с цел минимизиране на щетите от свитите пазари, да се намали изхвърлянето на храна, както и да оцелеят и да се защитят производителите и свързаните с тях предприятия“, каза Танева.

Тя посочи, че е обсъждано създаването на регионални къси вериги за доставка на продукцията на българските производители. „Оставаме отворени да обсъждаме, да бъдем модератори, познаваме сектора, така че всичко да стане в полза на потребителите“, каза още земеделският министър.

Милена Драгийска, управител на Lidl България заяви, че са се обединили около работещи мерки, а има и разбиране за това по смислен начин да бъде подпомогнат българският производител.

Тя отправи послание от името на търговските вериги – в кризисна ситуация трябва да се отворят максимални канали за разрешаването на кризата. Представили са и мерки, с които да се предложат по-добри канали, с цел представянето на продукция на малките производители.

Йордан Матеев от Българското сдружение за модерна търговия каза, че качествената българска продукция ще продължи да бъде на рафтовете. Изборът е на българския потребител, затова апелираме към потребителите да изберат българското, това е мъдрото решение.