Вижда се, че всички ги е страх да поемат управлението, защото започват да усещат с кожата си, че ще има проблеми, които не са по техните сили. Второто е - да се отърве ГЕРБ от горещия картоф, но и "Продължаваме промяната" го подритват в другата посока. ... Проблемът е в страха, в неможенето и в това да се пробута горещият картоф на друг. Политиката не е само мерак, много мераклии има. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21".

Според нея много хора смятат, че с политика се занимават хора, които не могат с друго да си вадят хляба:

"Има още малко време така да смятат. После ще се свършат мераклиите за депутати, гарантирам ви! Има едни, които пред 9-и септември много са се натискали, после в Народния съд са им отрязали главите".

"Проблемът не е, че често правим избори, а че нямаме решение на проблемите си. Ниската избирателна активност е белег, че хората не виждат хора, които да решат уравнението. Сериозните хора, които биха могли да решат управлението, не искат някой, който нищо не разбира,  да им прави кастинг", смята тя.

По думите ѝ ГЕРБ не са покачили електората си, но запазват електоралния корпус с позициите на партията в местната влас:

"Тези позиции ще изтекат догодина на местните избори".

Дончева определи като феномен на тези избори това, че ПП изсмуква ДБ в големите градове: "ДБ е качило гласовете си, но те не са хомогенно разположена партия. ... Къде са отишли гласовете на градската десница? Гласовете на ПП в София и Пловдив са гласовете на градската десница, която по принцип е за ДБ. ... Ако са недоволни от своите, защото са влезли в колаборация с БСП, защо търсят алтернатива в ПП, които бяха в същата коалиция? Нямам отговор. Очевидно лоялността към партията им е изтъняла".

Татяна Дончева коментира още, че никъде по света няма такава позиция като на Стефан Янев, че е готов да влезе в коалиция с всеки. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук