Всички останаха изненадани от това колко бързо беше организирана третата среща между американския президент Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Докато Тръмп беше в Осака за форума на Г-20, той предложи на Ким рандеву в демилитаризираната зона между двете Кореи и корейският лидер веднага прие.
 
Още по-шокирани бяха присъстващите, а после и целият свят, когато видяха, че американският президент прекрачи границата и за пръв път в историята стъпи на територията на изолираната от света страна.
 
Стана ясно и какво точно са си казали двамата лидери над бетонната линия, разделяща Северна от Южна Корея, преди Тръмп да я прекрачи. От думите му изглежда, че той е взел това решение спонтанно.
 
„Индипендънт“ предава думите на Ким към Тръмп така, както са били преведени от севернокорейския преводач:
 
Ким: Радвам се да се видим отново. Никога не съм очаквал, че ще се срещнем на това място“.
 
Тръмп: Искате ли да мина от другата страна?
 
След одобрителния жест на Ким и приятелско потупване от страна на Тръмп, американския президент навлиза на няколко метра навътре в територията на Северна Корея. Лидерът на азиатската страна дори го аплодира.


 
Двамата са обградени единствено от севернокорейски оператори и фотографи, тъй като останалите остават от другата страна на границата. Както БЛИЦ съобщи, при настъпилата суматоха и скоростно прегрупиране на журналистите пострада говорителят на Белия дом Стефани Гришам.
 
Тръмп прекарва по-малко от минута на територията на Северна Корея.
 
За историческата си стъпка той получи поздрави от различни места. Постъпката му беше приветствана и от папа Франциск, който заяви: „В последните часове видяхме в Корея един добър пример за културата на срещите. Приветствам участниците с молитва, че такъв значим жест ще бъде една по-нататъшна стъпка по пътя на мира, не само на този полуостров, но и за доброто на целия свят“, каза той по време на седмичното си обръщение от площад „Свети Петър“.

Превод и редакция: БЛИЦ