АЕЦ „Козлодуй“ е една от най-сигурните централи в света, тя отговаря на най-високите стандарти. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова относно непланираното спиране на един от блоковете на АЕЦ „Козлодуй“ в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„АЕЦ „Козлодуй“ е една от най-сигурните централи в света. Не бива да се спекулира с тази тема. Аз призовавам експертите и всички, които смятат, че имат компетентност в тази тема, да бъдат предпазливи в това, което казват“, отбеляза енергийният министър. „Централата е една от най-сигурните в света. Продължителността на живот на АЕЦ „Козлодуй“ беше удължена с още 30 години, т.е стават 60. Вие смятате ли, че ще бъде удължена продължителността на централа, която не отговаря на всички изисквания. Нашата централа отговаря на най-високите стандарти в света“, добави тя. „Това хората трябва да го знаят и да се чувстват спокойни и подобни спекулации не трябва да се правят“, посочи Петкова. 

Попитана какво знае по сделката за закупуване на ЧЕЗ от Еврохолд, тя каза: „Подобен тип сделки се реализират от чешката държава. Те се реализират по реда и условията на чешкото законодателство. Нашето правителство, и което и да е правителство, няма как да влияе и да въздейства върху подобен тип решения. Това са решения, които зависят от Чехия.

На въпрос дали има информация Цветан Цветанов да участва в сделката, Петкова отговори: „Не мога да твърдя. Смятам, че подобни твърдения са просто спекулация, просто защото механизмът е такъв, че чешката държава провежда тази процедура и решава какво да продадат. Българската държава има регулаторни органи, които пък ще решат дали подобен купувач е приемлив за българското законодателства“. Петкова добави, че такива проверки има вече от КФН.