Не е имало отказ да се отказват документи на Мая Манолова. Тя ще си ги получи по съответния ред. Нашествието в "Булгартранс" беше много лош знак за мен. Това заяви в ефира на БНТ енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

"Манолова стресна служителите, внесе смут. Тези хора носят отговорност. То си има процедура, която коства време, за да се даде тази информация. Нали всичко трябва да се сканира, да се завери с оригинала. Начинът по който Манолова иска да получи документите само по електронен път също  ми е странно", допълни Петкова.

"За какво ще се ползва тази проверка? За предизборна кампания ли, защото така, както виждам - избори предстоят?", усъмни се Петкова.

Тя обясни, че събитията са се развили на територията на газовия оператор, който е част от стратегическата енергийна инфраструктура на страната.

"Там режимът за влизане е доста по-специфичен и различен.

Така или иначе г-жа Манолова беше нахлула там под претекста, че не й се предоставят документите, които тази Временна комисия, която тя оглавява е поискала. Нещо, което разбира се, категорично не отговаря на истината.

Няма такъв отказ да й се предоставят документи. Всичко, което тя иска, ще й бъде предоставено, но има ред, по който тези документи могат да бъдат предоставени", заяви още Теменужка Петкова.

"Това, което аз вчера усетих като нагласа е някаква презумпция за виновност. Ако искат да направят проверка държавата си има съответните институции. Ние нямаме от какво да се притесняваме. Ако имаше нещо Европейската комисия (ЕК) отдавна щеше да е реагирала. Тя е съблюдавала целия проект", обяснява тя.

"Не съм се обидила, че не бях в списъка на предложените министри на ГЕРБ. Аз все пак съм в енергийното министерство като министър вече 7-ма година. Ние направихме всичко възможно енергетиката ни да е стабилна, каквато е в момента", казва министърът в оставка по повод кабинета, който от ГЕРБ лансираха, но не осъществиха.

"Ние сме доказали, че сме силна партия и ударите не ни притесняват. Ние никога на сме подвели българските граждани. Надяваме се "Има такъв народ" (ИТН) да поеме политическата отговорност и да състави правителство", заключи Петкова

Министърът в оставка обърна внимание, че не става ясно на какъв принцип са избрани народните представители, придружаващи Мая Манолова във вчерашната й акция.

"Така или иначе това нашествие смея да твърдя, че е един много лош знак. Това беше една демонстрация на сила, на опит да се всее някакъв страх и стрес в служителите на дружеството и във всички хора, които работят и в администрацията и в търговските държавни дружества. Това беше лош и неприятен знак", заяви още тя.