Когато се наложи, министърът на енергетиката ще влезе в своята роля в преговорите между „Булгаргаз“ и „Газпром“. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде агенция „Фокус“.

„Много неща се казаха по темата за „Булгаргаз“ и „Газпром“, но е важно да се придържаме към това, което предвиждат възможностите в този конкретен случай. Ситуацията е следната – между „Газпром“ и „Булгаргаз“ предстоят преговори, като те ще бъдат на базата на споразумението между Европейската комисия и „Газпром“ по няколко основни въпроса. Един от тях е свързан с цената на природния газ, друг – с възможността за промяна на входната точка за доставка, а друга важна тема е свързана с евентуални ограничения по препродаването на руски природен газ. От страна на ЕК са съгласувани ангажиментите от страна на „Газпром“ и те са материализирани в две допълнения към основния договор, които „Газпром“ е изпратил за подписване на съответните държави. Тези две допълнителни споразумения са подписани от страна на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ по време на посещението му в Санкт Петербург. Те са такива клаузи, които са изцяло в защита на пазарния механизъм, свързан с продажбата на природен газ в Европа. И подписването на този документ на практика дава възможност за стартиране на преговори по определените в допълнителното споразумение случаи и съответно търсенето за възможности за оптимизиране на цената“, коментира енергийният министър.

Попитана дали ще се включи в преговорите, Петкова заяви, че министърът на енергетиката никога не бяга от отговорност, когато става въпрос за такива важни въпроси като цената на природния газ. „Но трябва да сме наясно, че това са преговори между две търговски дружества. Но когато се наложи, министърът ще влезе в своята роля“.

Тя обясни, че трябва да се направи преглед и да се прецени дали цената, която плащаме в определен момент, е по-висока от пазарната. „Така че това въпрос на анализ, който в момента се извършва от „Булгаргаз“ и се надявам скоро да разполагаме с конкретни данни, които да ни дадат възможност да преценим в кой момент трябва да се проведат подобни разговори“, коментира Петкова.