Въглищните централи ще бъдат използвани до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. България трябва да направи анализ на всички сектори - индустрия, транспорт, земеделие, бюджети, енергетика, за да се присъедини към Зелената сделка на Европейския съюз.

Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Зелената сделка има своята цена, тъй като икономиките на всяка държава-членка ще претърпят трансформации", добави тя.

Министърът смята, че два са основните проблеми за България по отношение на Зелената сделка.

"Страната граничи с държави, които не са членки на ЕС - Турция, Северна Македония, които ще продължат да произвеждат електрическа енергия от въглища, да използват природния газ, няма да купуват емисии, в същото време ние сме на ръка разстояние и мръсният въздух ще идва у нас", посочи енергийният министър.

"Ние смятаме, че това трябва да е предмет на дискусии в ЕС как тези страни да се съобразяват", каза Петкова.

Вторият проблем, който тя посочи - е излизането на базови мощности от региона, въглищните централи.

"Анализът показва, че ако се следват всички изисквания, до 2030 г. трябва да излязат 12 000 мегавата базови мощности в нашия регион - България, Гърция, Румъния. Те трябва да бъдат заменени с други, а това ще доведе до дефицит в региона", обясни Теменужка Петкова.

Тя добави, че България има 6 000 мегавата - АЕЦ Козлодуй 2000 мегавата и централите 4000. "Ако бъдат извадени тези 4 000, трябва веднага да се мисли с какво ще бъдат заменени", каза Петкова.

Обмисля се създаване на зелен съвет, да се обединят усилията на експерти и да се вземат решения с консенсус по този въпрос.

"Нашата позиция е, че въглищните централи няма как да излязат от употреба за България, тъй като те са пряко свързани с нашата енергийна сигурност. Затова на Европа сме посочили, че те ще бъдат използвани до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. Затова работим за механизма за капацитет, който дава възможност да се възползваме до юли 2025 г.", обясни министър Петкова.

А природният газ се разглежда като суровина на прехода и временна мярка, тъй като също генерира емисии.

Теменужка Петкова коментира и проверките в ТЕЦ Бобов дол и изгарянето на отпадъци, обяснявайки, че министерството й няма компетентности и не е запозната дали част от отпадъците се депонират в мините на бизнесмена Христо Ковачки.

Петкова отново отбеляза разговора на Румен Радев с Владимир Путин и разговора им за енергийните проекти и цената на природния газ.
Тя повтори, че за природния газ се водят преговори с "Газпром" между двете страни и в договора ясно е посочено как да се действа при ясно определени критерии.
Същата бе и тезата й за енергийните проекти. "По-скоро сме изненадани, това са проекти, по които се работи от няколко години. Ако има проекти, по които работи президентската институция, би било добре да знаем", каза Петкова./show.blitz.bg