Поредната голяма реч на британския премиер Тереза Мей отново не даде отговор на големите въпроси пред постигането на сделката с ЕС. Тя обаче ще бъде запомнена с опита на Тереза Мей този път да бъде откровена с британците, съобщава БНР.
За първи път тя призна, че постигането на изгодна сделка и за двете страни ще бъде трудно, че животът извън ЕС няма да е лесен. За първи път като че ли бе изключена възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка.
 
„Това са преговори и нито една от двете страни не може да получи точно това, което иска. Но съм уверена, че можем да сключим споразумение“, изтъкна Тереза Мей. Тя отправи призив към ЕС за компромиси, тонът ѝ бе много прагматичен, но остана непоколебима по въпроса за твърда северноирландска граница, като напълно недопустимо.
 
Политическите наблюдатели определиха речта на Тереза Мей като "откровена“. Това не е никак малко. Тереза Мей, която се прочу в предишни изказвания с фразата „без сделка е по-добре, отколкото с лоша сделка“, призна, че ако се наложи да се действа според правилата на Световната търговска организация, условията ще са много по-различни.
 
„Аз искам да съм откровена с хората. Защото реалността е, че трябва да се изправим пред някои твърди факти. Напускаме общия пазар, животът ще бъде по-различен. В определена степен достъпът до пазарите ни ще е по-ограничен, отколкото е сега“, посочи тя.
 
Въпреки че в голяма част от речта си Тереза Мей звучеше много разумно имаше и моменти, в които прояви типичната си неотстъпчивост. Тя се защити от нападките на Брюксел за така наречения "чери пикинг“ или желанието на Великобритания да се занимава само с неща, които ѝ изнасят.
 
„Всяко свободно търговско споразумение позволява различен достъп до пазара в зависимост от интересите на отделните страни. Ако това е „чери пикинг“, то тогава всяка търговска договореност е „чери пикинг“, заяви премиерът.